Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, σε όλες τις ιστορικές εποχές, δεν υπήρξαν συνθήκες ευημερίας για τους απλούς ανθρώπους χωρίς συνθήκες οικονομικής ελευθερίας. Αυτή η απλή διαπίστωση συνιστά τη δικαίωση του κλασσικού πολιτικού και οικονομικού φιλελευθερισμού, o οποίος υπερασπίζεται την έννοια της ελευθερίας ως το οξυγόνο που είναι αναγκαίο για να αναπνέει κάθε οικονομία προκειμένου να επιτυγχάνει ανάπτυξη, πλούτο και ευημερία.
Από αυτή την άποψη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έκθεση του Heritage Foundation (http://www.heritage.org/index/) η οποία καταγράφει και αξιολογεί τις συνθήκες οικονομικής ελευθερίας ανά τον κόσμο. Το Heritage είναι ένας καταξιωμένος οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ που παράγει ιδέες και πολιτικές για την οικονομία και η επιστημονική αξιοπιστία του είναι εξαιρετικά υψηλή.
Στην έκθεση λοιπόν για το 2014 το Heritage Foundation κατατάσσει την Ελλάδα στην 119η θέση μεταξύ 180 χωρών που αξιολογεί, καθώς η χώρα μας συγκεντρώνει με βάση διάφορους επιμέρους δείκτες (δικαιώματα περιουσίας, διαφθορά, επιχειρηματική ελευθερία, επενδυτική και εμπορική ελευθερία, δημοσιονομική πολιτική κοκ) βαθμολογία 55,7 που την κατατάσσει στην ομάδα χωρών που χαρακτηρίζονται «ως επί το πλείστον ανελεύθερες οικονομίες». Το εξωφρενικό είναι πως η Ελλάδα όχι μόνο είναι στους «ουραγούς» αλλά χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται η θέση της. Έτσι σε σύγκριση που την έκθεση του 2013 η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 5,5 μονάδες. Έχει «επιδόσεις» δηλαδή ανάλογες με την Αλγερία που έχασε 4,9 μονάδες και την Γουινέα που έχασε 5,9 μονάδες!
Αυτοί είναι οι «καρποί» των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχοντας βάλει την οικονομία στον «γύψο». Και όσες επικοινωνιακές πιρουέτες κι αν αποτολμούν οι κυβερνώντες, όσα success stories κι αν προσπαθούν να «πουλήσουν», η πραγματικότητα έτσι όπως βιώνεται στην αγορά και στην καθημερινότητα αλλά και όπως αξιολογείται από οργανισμούς όπως το Heritage Foundation, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Πάμε σε λάθος κατεύθυνση, τρέχοντας σε λάθος δρόμο και με λάθος τρόπο.
Το να ξέρεις ποιο είναι το σωστό και να μην το κάνεις, συνιστά πράξη δειλίας. Κι αυτό είναι το σοβαρότερο αμάρτημα της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας. Την ευημερία την φέρνει η ελευθερία και την ελευθερία την φέρνει η τόλμη και το θάρρος. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι άγνωστα στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα από το οποίο είναι σαφές πλέον δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, παρά μόνο την εμμονή στο λάθος που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
ΥΓ: Γελάω με τις ανοησίες των Ευρωπαίων, τις οποίες παίρνει στα σοβαρά μόνον ο Στουρνάρας. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ μας έβγαλε «κίτρινη κάρτα» για την πορεία του προγράμματος. Δηλαδή, αφού πρώτα έδωσαν τη λάθος συνταγή τώρα τα βάζουν με τον ασθενή που έχει πέσει σε κώμα! Γι αυτό και το ερώτημα είναι ένα και μόνον. Πότε θα μπει τελεία σε αυτό το θέατρο του παραλόγου;