Γράφει o Γεράσιμος Ταυρωπός
Από ποιον τελικά κινδυνεύουν οι καταθέσεις; Από ένα ξαφνικό «κούρεμα» κάποιο «δραματικό» Σαββατοκύριακο που οι τράπεζες θα είναι κλειστές; Σίγουρα αυτός ο κίνδυνος υπάρχει, αλλά είναι μελλοντικός. Προς το παρόν, οι καταθέσεις «κουρεύονται» με έναν πιο άμεσο και ασφαλή τρόπο: με το δικαίωμα που έδωσε η κυβέρνηση στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρεί σε δέσμευση καταθέσεων για χρέη προς το Δημόσιο. Ήδη, πριν από αυτό, οι φορολογούμενοι άρχισαν να «βάζουν χέρι» στις καταθέσεις για να πληρώνουν διάφορες υποχρεώσεις που τα μειωμένα τους εισοδήματα δεν επαρκούσαν για να καλύψουν. Είχαν ωστόσο τη διακριτική ευχέρεια να το κάνουν με τον τρόπο τους: χωρίς να παραβιάζουν τις αντοχές τους και να εξαφανίζουν το «κομπόδεμα» και με στόχο να καλύπτουν πότε τη μία υποχρέωση και πότε την άλλη.
Από τη στιγμή όμως που το υπουργείο Οικονομικών αποκτά δικαίωμα κατάσχεσης καταθέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση. Πλέον οι καταθέτες θα αμυνθούν με το μοναδικό τρόπο που μπορούν: αποσύροντας τις καταθέσεις τους. Τα «σεντούκια», τα οποία προκάλεσαν προ μηνών την οργή του κ. Στουρνάρα γιατί -όπως υπολόγισε- λιμνάζουν εκεί 20 δισ. καταθέσεων, θα ξαναγεμίσουν. Ήδη τον Σεπτέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ.
Με το φόβο της κατάσχεσης από το Δημόσιο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο κ.ο.κ. θα μειωθούν αναπόφευκτα ακόμη περισσότερο. Μέσα στον πανικό της και προσπαθώντας να λύσει με ανορθόδοξο τρόπο το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει άλλα, μεγαλύτερα: θα σπρώξει ένα τμήμα των νοικοκυριών σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και θα απειλήσει σοβαρά τις τράπεζες από μια φυγή καταθέσεων που μπορεί –αν σημειωθεί πανικός- να γίνει χιονοστιβάδα.