Παρά το κλίμα της επίπλαστης ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα έτσι όπως διαμορφώνεται από τις απαιτήσεις των δανειστών μας δείχνει μόνον… εφορία.
Τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των δανειστών κάνουν λόγο για χρηματοδοτικό κενό στη διετία 2014-2015 που φθάνει τα 14 δις ευρώ. Η αιτία της διεύρυνσης του χρηματοδοτικού κενού θα αποδοθεί στην κωλυσιεργία των αποκρατικοποιήσεων, αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο η πώληση των τελευταίων «ασημικών» θα έλυνε το πρόβλημα. Από την άποψη του χρέους, για τις αποκρατικοποιήσεις γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα.
Όπερ σημαίνει πως για την κάλυψη του κενού, αργά ή γρήγορα, θα πέσουν στο τραπέζι «ιδέες» για νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, αν και επισήμως αυτό διαψεύδεται. Όμως οι αριθμοί, τουλάχιστον έτσι όπως εμφανίζονται και δεν ακούμε κανέναν να τους αμφισβητεί, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση. Ή θα πάρει μέτρα με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη συνοχή της και τη μακροημέρευσή της ή θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.
Η σκέψη των εκλογών είναι σαφές πως υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού. Πριν λίγο καιρό στην τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Τώρα, έχει διαφοροποιήσει μερικά κλικ την τοποθέτησή του λέγοντας: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να γίνουν το 2015. Εκείνος που θα τις επιδιώξει, θα έχει και την πολιτική ευθύνη». Η διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική τοποθέτηση είναι μεγάλη και τίποτα δεν αποκλείει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη στους μήνες που ακολουθούν μέχρι να στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το επιχείρημα άλλωστε υπάρχει. Η χώρα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Κι αυτό που διαφαίνεται είναι πως αυτή η προεκλογική περίοδος δεν θα τελειώσει στις διπλές κάλπες του Μαΐου αλλά θα ανατροφοδοτηθεί από το αποτέλεσμά τους και νομοτελειακά θα πάμε σε εκλογές μέσα στο 2014, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο. Άρα στην πραγματικότητα θα έχουμε για έναν ολόκληρο χρόνο προεκλογικό κλίμα και εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Γιατί λοιπόν να μη γίνουν τριπλές εκλογές;
Φαίνεται πως στο σημείο αυτό, οι όποιοι σχεδιασμοί σκοντάφτουν στην κάθετη αντίθεση των δανειστών απέναντι στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν και σε κυβερνητική αλλαγή.
Το Μαξίμου προς το παρόν «ζυγίζει» τις αντιδράσεις και παράλληλα κάνει brainstorming για βρει το «σωστό δίλλημα» που θα πρέπει τεθεί στις εθνικές εκλογές, καθώς το «ευρώ ή δραχμή» έχει αρχίσει να μην δίνει τα αναμενόμενα δημοσκοπικά αποτελέσματα. Όπως καταλάβατε, τίποτα δεν αποκλείει να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις.