Τον εγγονό της εντόπισε μετά από 36 ολόκληρα χρόνια η Πρόεδρος της οργάνωσης «Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαϊου» στην Αργεντινή, Εστέλα ντε Καρλότο. Η οργάνωση ψάχνει να βρει τα παιδιά ανταρτών που είχε απαγάγει η χούντα και τα είχε δώσει σε οικογένειες στρατιωτών. Ωστόσο ο αγώνας της οργάνωσης και της ίδιας συνεχίζονται, καθώς η τύχη ακόμη τουλάχιστον 400 παιδιών παραμένει άγνωστη.
Ο Γκίντο ντε Καρλότο γεννήθηκε το 1978 σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μπουένος Αίρες. Η μητέρα του δολοφονήθηκε από τη Χούντα που κυβέρνησε την Αργεντινή από το 1976 έως το 1983 λόγω της συμμετοχής της σε οργάνωση ανταρτών.
«Η άδεια καρέκλα θα είναι με αυτόν, οι άδεις κορνίζες θα έχουν την εικόνα του. Έχω δει φωτογραφία του, είναι όμορφος, καλλιτέχνης, ένας καλός άνθρωπος. Εκείνος με έψαξε. Πέτυχε αυτό που οι γιαγιάδες είπαν, ότι τα θύματα θα μας βρουν όπως βρήκαμε εμείς αυτούς» δήλωσε η 83χρονη σε συνέντευξη Tύπου.
Τον Νοέμβριο του 1977, η κόρη της Εστέλα ντε Καρλότο, Λάουρα, φοιτήτρια ιστορίας, 23 ετών, έγκυος δύο μηνών χωρίς η μητέρα της να το γνωρίζει, εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος. Η 47χρονη τότε δασκάλα και μητέρα τεσσάρων παιδιών ζούσε στη Λα Πλάτα, μια πόλη 60 χλμ. από το Μπουένος Άιρες, όπου η ριζοσπαστική αντιδικτατορική δράση ήταν εντελώς άγνωστη.
Τον Απρίλιο του 1978, η Εστέλα ντε Καρλότο εντάχθηκε στις Μητέρες και τις Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου, που αξίωναν από τη στρατιωτική χούντα πληροφορίες για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που είχαν εξαφανιστεί.
Τον Αύγουστο, οι στρατιωτικοί της παρέδωσαν το πτώμα της κόρης της. Από τότε, καταδιώκει ασταμάτητα τους αξιωματούχους της στρατιωτικής χούντας που υπάρχουν υποψίες ότι πήραν παιδιά από τους γονείς τους και τα παρέδωσαν σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς, αψηφώντας όλες τις προσπάθειες να κατατρομοκρατηθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σπίτι της στη Λα Πλάτα δέχθηκε επίθεση με σφαίρες το 2002.
«Δεν ήμουν μια ηρωίδα. Δεν συμμετείχα ποτέ σε κάτι… Ήμουν μια γυναίκα της μεσαίας τάξης, δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα περνούσα τη ζωή μου σε αυτές τις έρευνες», είπε η Καρλότο.
Ως πρόεδρος της οργάνωσης των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου από το 1990, γύρισε όλο τον κόσμο. Από το Παρίσι ως την Ουάσινγκτον και την Μαδρίτη, η Καρλότο κατήγγειλε ένα «συστηματικό σχέδιο κλοπής» των νεογέννητων των αντιφρονούντων.
Το 2003, η Εστέλα ντε Καρλότο απέκτησε έναν ισχυρό σύμμαχο στο προεδρικό μέγαρο: τον Νέστορ Κίρσνερ, επί της προεδρίας του οποίου (2003-2007) οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης εκατοντάδες στρατιωτικοί, περιλαμβανομένων ηγετικών στελεχών της στρατιωτικής χούντας. Ο στρατηγός Χόρχε Βιδέλα, ο επικεφαλής της δικτατορίας από το 1976 ως το 1981, ο οποίος καταδικάστηκε σε 50 χρόνια κάθειρξη, κρίθηκε ένοχος για το «συστηματικό σχέδιο» κλοπής και παράδοσης σε ανθρώπους προσκείμενους στο καθεστώς των βρεφών που γεννούσαν μητέρες που βρίσκονταν υπό κράτηση.
Σχεδόν 37 χρόνια μετά τη δημιουργία των Γιαγιάδων, τον Οκτώβριο του 1977, 114 παιδιά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους. Η οργάνωση έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πέντε φορές κι έχει λάβει αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις.