Γράφει η Αγγελική Μπίτη, διεθνολόγος
Η Γερμανία και η Βραζιλία εργάζονται πάνω σε ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να εκφράσουν τη διεθνή οργή για τις ΗΠΑ και τις παρακολουθήσεις συνομιλιών και τα μαζικά διεθνή προγράμματα επιτήρησης.
Το ψήφισμα δεν θα αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ζητούν την αναθεώρηση πολυμερής συνθήκη του ΟΗΕ, του Διεθνούς Σύμφωνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα με ρητή αναφορά σε δραστηριότητες παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο .
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν την εκτεταμένη υποκλοπή από το αμερικανικό Εθνικό Οργανισμό για την Ασφάλεια (NSA).
Η αποκάλυψη της δραστηριότητας του NSA και το γεγονός ότι έχει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις ευρωπαίων και η παρακολούθηση του κινητού τηλέφωνου της Μέρκελ έχουν προκαλέσει οργή στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να αναζητήσει απαντήσεις από το Λευκό Οίκο.
Το ψήφισμα που προτείνουν οι γερμανοί διπλωμάτες θα έχει πιθανώς τεράστια υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση, καθώς «σε κανένα κράτος δεν αρέσει η κατασκοπία του NSA», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε διπλωμάτης του ΟΗΕ.
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλά τα ψηφίσματα της Συνέλευσης απολαμβάνουν ευρεία διεθνή υποστήριξη και μπορούν να αποφέρουν σημαντικό ηθικό και πολιτικό βάρος.
Μεταξύ άλλων, πυρήνας των χωρών που ζητούν να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα στη συνάντηση ήταν απεσταλμένοι από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Αυστρία.
Οι δύο χώρες αναμένεται να καταχωρήσουν σχέδιο ψηφίσματος στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη Παρασκευή και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, η Βραζιλία και η Γερμανία θέλουν την τροποποίηση της διαθήκης που να λέει ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε αυθαίρετη ή παράνομη επέμβαση στην ιδιωτική του ζωή , την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία ,ούτε σε παράνομες προσβολές της τιμής και της φήμης του» και ζητούν αυτή η διάταξη να επεκτείνεται και στον κυβερνοχώρο.