Σύγκρουση ανάμεσα στον Θεοδωράκη και τον πρώην υπουργό, ο οποίος αναρωτήθηκε «από πού βρήκε τα λεφτά για να δημιουργήσει και να χρηματοδοτήσει κόμμα»
Παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Ρόδο η συγκέντρωση του κόμματος «το Ποτάμι» με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος συζήτησε με κατοίκους του νησιού και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα.
Σύμφωνα με το rodiaki.gr, ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε την ομιλία του εξαπολύοντας επίθεση στον βουλευτή και πρώην υπουργό κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναρωτηθεί «από πού βρήκε τα λεφτά για να δημιουργήσει και να χρηματοδοτήσει “το Ποτάμι”».
Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις είπε: «Όλοι το βλέπουν καχύποπτα και, βεβαίως, έχουν δίκιο. Και να σας πω γιατί έχουν δίκιο; Διότι μια κίνηση η οποία γίνεται έτσι ξαφνικά δεν περιμένει κανένας να έχει τόση αποδοχή από τα Μέσα Ενημερώσεως -εδώ υπάρχουν κόμματα τα οποία χρόνια είναι στην επικαιρότητα και αγωνίζονται να πάρουν μερικά λεπτά, κατά κάποιον τρόπο, από τα ΜΜΕ, για να δείξουν την ύπαρξή τους. Και ξαφνικά ένα κόμμα που δεν έχει αρχίσει, που δεν έχει μέλη, που δεν έχει πρόγραμμα, που δεν έχει τίποτα,τι να σας πω, η αποδοχή από τα Μέσα Ενημερώσεως μοιάζει με μεγάλη διαφήμιση. Και όταν βλέπει κανένας τα μεγάλα Μέσα Ενημερώσεως να διαφημίζουν κάποιο κόμμα, ε είναι καχύποπτος και είναι κουμπωμένος. Αυτή είναι η πραγματικότητα χωρίς υπερβολές ».
« Δεν έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα. Παραδείγματος χάρη λέει ο κ. Θεοδωράκης ότι με 40 χιλιάδες ευρώ είναι αρκετά για ν αρχίσει η δημιουργία του κόμματος. Σαράντα χιλιάδες ευρώ θέλει ένας υποψήφιος Δήμαρχος σε μία μικρή πόλη για να αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία. Δηλαδή, δεν είναι πράγματα τα οποία είναι κατανοητά. Ποια είναι η πηγή η οικονομική που τον στηρίζει. Τα σαράντα χιλιάδες ευρώ που ο ίδιος είπε χθες που τον άκουγα στην τηλεόραση; Ε, κι αυτά τα πράγματα όταν δεν είναι κατανοητά βάζουν ερωτηματικά και αμφιβολίες στον κόσμο. Διότι, ένα κόμμα πρέπει να είναι καθαρό όταν ξεκινά και πρέπει τα χαρτιά τα οποία έχει να είναι πειστικά. Ε, σ αυτή την περίπτωση δεν θα πω ότι το κόμμα δεν είναι καθαρό αλλά τα χαρτιά δεν είναι πειστικά» , συνέχισε.
Από την πλευρά του ο γνωστός δημοσιογράφος απάντησε από τη Ρόδο σε υψηλούς τόνους. «Σωστή ερώτηση, σε λάθος άνθρωπο, τη λάθος εποχή. Αν ο κ. Κρεμαστινός και οι σύντροφοί του έκαναν, όταν έπρεπε, παρόμοιες ερωτήσεις σε κάποιους συναδέλφους τους στο υπουργικό συμβούλιο, η χώρα δεν θα είχε φτάσει εδώ. Και πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να θέτεις ερωτήματα για τη χαμηλού κόστους προεκλογική καμπάνια του Ποταμιού, όταν το κόμμα σου έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με 140 εκατομμύρια τόσα είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ χρήματα που θα στερηθεί η χώρα για να μπορεί ο κ. Κρεμαστινός και ορισμένοι σύντροφοί του να συνεχίζουν την πολιτική τους καριέρα. 140 εκατομμύρια δάνεια, επιπλέον των πολλών εκατομμυρίων επιχορήγηση που κάθε χρόνο εξακολουθούν να παίρνουν τα πολιτικά κόμματα», είπε μεταξύ άλλων.
«Ειδικά βέβαια στην περίπτωση του κ. Κρεμαστινού εγείρονται κι άλλα θέματα. Ένας άνθρωπος που ενώ ήταν υπουργός αναβαθμίστηκε από επίκουρος καθηγητής σε αναπληρωτή καθηγητή, ενώ παράλληλα φρόντισε να αποκαταστήσει με ανάλογες αποφάσεις και μέλη της οικογένειας του, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής. Η κοινωνία θέλει να προχωρήσει μπροστά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάει τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος», τόνισε ακόμη.
Κρεμαστινός: Ενοχλείται και απαντά με παλαιοκομματικές μεθόδους
Η αντιπαράθεση, όμως δεν έληξε εκεί. Έπειτα από την τοποθέτηση Θεοδωράκη, ο κ. Κρεμαστινός απάντησε μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του στα όσα είπε για εκείνον ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Θα περίμενε κανείς, ότι ο υποψήφιος αρχηγός ενός νέου κόμματος, μετά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του νομού Δωδεκανήσου, θα δημοσιοποιούσε ένα κείμενο στο οποίο θα παρέθετε τις πολιτικές του προτάσεις για τα τοπικά και εθνικά προβλήματα. Με έκπληξη διαπίστωσα, ότι το μόνο που είχε να ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του κόμματός του, είναι μια αήθης και συκοφαντική επίθεση προς το πρόσωπό μου. Είναι λυπηρό που ένας νέος άνθρωπος που φιλοδοξεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παλαιοκομματισμού χρησιμοποιεί μεθόδους του παρελθόντος που στηρίζονται στο ψέμα και τη συκοφαντία», έγραψε.
«Πρώτον: Είναι προφανές ότι ο κος Θεοδωράκης αγνοεί τους βασικούς πανεπιστημιακούς νόμους. Οι εξελίξεις από βαθμίδα σε βαθμίδα δεν σταματούν οποιαδήποτε θέση κι αν κατέχει ο εξελισσόμενος στο δημόσιο βίο της χώρας, βουλευτής, ευρωβουλευτής, υπουργός. Με αυτό το νόμο έχουν γίνει όλες οι εξελίξεις όλων των ακαδημαϊκών που υπηρέτησαν σε αυτές τις θέσεις πριν από εμένα και μετά από εμένα μέχρι και σήμερα. Όμως, αυτό το οποίο σκοπίμως ο κος Θεοδωράκης αποκρύπτει, είναι ότι καθηγητής Α βαθμίδος, που αποτελεί την ολοκλήρωση της καριέρας ενός ακαδημαϊκού, εκλέχτηκα όταν δεν ήμουν ούτε υπουργός, ούτε βουλευτής, αλλά απλός πανεπιστημιακός το 1998 και μάλιστα μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Όσον αφορά στην αναβάθμιση συγγενικών μου προσώπων, δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί, καλό όμως είναι να γνωρίζει ότι αυτή η μέθοδος της λάσπης ανήκει, όπως ο ίδιος λέει, σε παλιά κόμματα και όχι σε ένα νέο κόμμα που υποτίθεται ευαγγελίζεται νέα ήθη. Θα τον παρακαλούσα να πει επακριβώς τι εννοεί γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξουν και από τους θιγόμενους οι ανάλογες νομικές αντιδράσεις. Τον παρακαλώ, για να μην πω τον προκαλώ», συνέχισε.
«Δεύτερον: Τώρα, όσον αφορά σε εμένα, κρίνομαι από τα έργα μου τα ακαδημαϊκά αλλά και τα πολιτικά, και κυρίως για όσο καιρό υπήρξα υπουργός Υγείας, γεγονός το οποίο έχει εκτιμηθεί από τον κόσμο. Πρέπει να γνωρίζει ότι τότε αρνήθηκα θέση βουλευτή επικρατείας και δέχθηκα την τιμητική για μένα θέση του υπουργού, για την οποία με πρότεινε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να πραγματοποιήσω συγκεκριμένο έργο. Επειδή όμως είναι δημοσιογράφος και θα έπρεπε να γνωρίζει την ιστορία του καθενός πριν εκφραστεί για αυτόν, θα πρέπει να μάθει ότι στις διακομματικές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών του 1989 με είχε προτείνει επίσης για υπουργό Υγείας ο Χαρίλαος Φλωράκης ως υπερκομματικό, πράγμα που μπορεί να πληροφορηθεί έστω και τώρα. Αυτό το θεώρησα και το θεωρώ ύψιστη τιμή για το πρόσωπό μου», πρόσθεσε.
«Όμως αδυνατώ να εξηγήσω γιατί ένας έμπειρος δημοσιογράφος, ο οποίος μάλιστα φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός κόμματος, προτού εκφραστεί δημόσια δεν γνώριζε, ενώ θα έπρεπε, όλες τις δηλώσεις μου επί του θέματος. Όπως έχω επανειλημμένα λοιπόν δηλώσει τα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να είναι διαυγή. Αδυνατώ λοιπόν να αντιληφθώ γιατί τα νέα κόμματα, υπό τις σημερινές μάλιστα συνθήκες, να μη δηλώνουν πειστικά ποια είναι η πηγή της οικονομικής τους στήριξης. Θα έπρεπε λοιπόν να είχε καταλάβει ο κος Θεοδωράκης ότι το «Ποτάμι», όπως ακριβώς και τα άλλα κόμματα, δεν θα πρέπει να ενοχλείται όταν του ζητούν να αποκαλύπτει τη χρηματοδότησή του. Γιατί άραγε ενοχλείται και απαντά με παλαιοκομματικές μεθόδους; Τέλος, το να αποκαλεί έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, εκπρόσωπο του παλαιοκομματισμού, έναν άνθρωπο που δεν δέχθηκε τη θέση του βουλευτή επικρατείας, έναν άνθρωπο που αποχώρησε από την πολιτική όταν ψηφίστηκε το ασυμβίβαστο, έναν άνθρωπο με τριαντακονταπενταετή πανεπιστημιακή κι ερευνητική δράση, ενώ ο ίδιος εμφανίζεται ωσάν να μην έχει καμία σχέση με ό,τι κατακριτέο έγινε πολιτικά σε αυτή τη χώρα, είναι κάτι που μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει », κατέληξε.