Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προσλάβει άμεσα πάνω από 700 έμπειρα στελέχη από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και πάνω από 200 υποστηρικτικούς υπαλλήλους που θα αναλάβουν το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ, πριν αναλάβει ρόλο κεντρικού Επόπτη, θα υποβάλει, με την συνδρομή της συμβουλευτικής εταιρείας Oliver Wyman, σε γενικό check up τις 128 τράπεζες που λειτουργούν από σήμερα στο πλαίσιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας.
Πρόκειται για το λεγόμενο στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη «τρίτο big bang» (το πρώτο ήταν με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος το 1994 και το δεύτερο με τη δημιουργία της ΕΚΤ το 1998. Από τώρα και για το 2014, οι τέσσερις εγχώριοι «συστημικοί» όμιλοι, μαζί με άλλους 124 ευρωπαϊκούς, θα βρεθούν στο “μικροσκόπιο” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μία άσκηση που, όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν θα έχει προηγούμενο σε έκταση και αυστηρότητα. Και αν κρίνουμε τόσο από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ότι «οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες», όσο και την εκτίμηση του Mario Draghi, ότι ορισμένες τράπεζες δεν θα περάσουν τα εν λόγω τεστ, τότε η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών καθίσταται αναγκαία, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε και τα πρώτα, μετά της Κύπρου, ευρωπαϊκά bail-in, ήτοι διασώσεις τραπεζών με ιδία μέσα που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε «κούρεμα» καταθέσεων.
Τα τεστ θα γίνουν σε τρία επίπεδα:
1) Αξιολόγηση κινδύνων: οι τράπεζες θα ελεχθούν για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, σε μία άσκηση που προβλέπει την ποσοτική και ποιοτική αξιολόγησή τους σε επίπεδο ρευστότητας, μόχλευσης και χρηματοδότησης.
2) Αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού: το γνωστό μας από την τρέχουσα άσκηση της BlackRock, Asset Quality Review, είναι στην ουσία η «ακτινογραφία» των τραπεζών. Είναι επίσης αυτό που θέτει τις βάσεις για τα stress tests, βαθμολογώντας τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, πριν αυτά υποβληθούν σε ασκήσεις προσομοίωσεις για το βασικό και το δυσμενές σενάριο ανάπτυξης της οικονομίας. Στόχος της ΕΚΤ είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, μέσω της αξιολόγησης της επάρκειας των στοιχείων ενεργητικού, της αξίας των ενέχυρων και των σχετικών προβλέψεων.
3) Stress test για το ενδεχόμενο εγγραφής επιπρόσθετων προβλέψεων. Ο Mario Draghi έχει ξεκαθαρίσει ότι όσες τράπεζες αποτύχουν θα «υποβιβαστούν», που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρουν κεφάλαια με ιδία μέσα.
Με δυο λόγια οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των καθυστερήσεων αποπληρωμής των δανείων και την διόγκωση των «κόκκινων δανείων», με αποτέλεσμα –σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές- να τεθεί ζήτημα «κουρέματος» των δανείων ώστε αυτά να μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεδομένου ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί 40%.