Σε αδιέξοδο οδηγείται το «στρατήγημα» της κυβέρνησης να αποφύγει μια νέα χρηματοδοτική σύμβαση και το συναρτώμενο με αυτήν τρίτο μνημόνιο, καθώς οι δανειστές κλείνουν όλες τις πόρτες. Η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε από τη μέχρι προ ολίγων μηνών διαπραγματευτική γραμμή «Αναδιάρθρωση του χρέους – όχι νέο μνημόνιο», εγκαταλείποντας την αναδιάρθρωση του χρέους, που ήταν η μεγάλη δέσμευση των δανειστών προς την Ελλάδα σε περίπτωση που ήταν συνεπής με τους στόχους του δεύτερου μνημονίου. Έκανε αυτή την υποχώρηση με την ελπίδα ότι, δείχνοντας έτσι «καλή διαγωγή», θα πετύχαινε το δεύτερο στόχο: «όχι νέο μνημόνιο».
Ωστόσο, οι δανειστές καταστρέφουν και αυτό το σενάριο με συστηματικό τρόπο.
Πρώτα, έκλεισαν την πόρτα στο ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα στις αγορές μέσα στο 2014, με ένα «μπαράζ» επίσημων δηλώσεων αλλά και εκτιμήσεων ξένων οίκων. Ύστερα, αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού για το 2014-2015, από το αρχικό επίπεδο των 11 δισ. ευρώ σε 14 δισ. ευρώ. Και τέλος, «απαγόρευσαν» ρητά τη χρήση των αδιάθετων υπολοίπων του «πακέτου» ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν τα ευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests, ώστε να φανεί το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών – τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014.
Στο μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση έχει δημοσίων «δεσμευτεί» και σχεδίαζε να βαδίσει προς τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές του Μαΐου με βασικό «μότο» την έξοδο από το μνημόνιο και το μοίρασμα του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο…
Η κυβέρνηση βιάζεται να παρουσιάσει προεκλογικά ένα success story εξόδου από τον «κύκλο των μνημονίων», αλλά οι δανειστές «καίνε» ένα-ένα όλα τα «χαρτιά» της για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς μνημόνιο.
Προ του αδιεξόδου, ο κ. Στουρνάρας σκέφτηκε την αύξηση των διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με μια διαδικασία-εξπρές επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών, αλλά -φευ!- το σκάνδαλο του ΤΤ και η πολιτικοποίηση του όλου θέματος με την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ μεταθέτουν την εφαρμογή του σεναρίου σε χρόνο μετεκλογικό – ήδη ανακοινώθηκε η αναβολή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank, που θεωρούνταν επικείμενη…
Ύστερα από όλα αυτά, το συμπέρασμα που βγάζουν στο Μαξίμου είναι ότι η τρόικα θέλει να επιβάλει ένα τρίτο μνημόνιο στην Αθήνα σε κάθε περίπτωση και γι’ αυτό κλείνει συνειδητά όλες τις οδούς διαφυγής. Και η βαριά υποψία είναι ότι το θέλει για να «δέσει» τον… ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι οι δανειστές θεωρούν την κυβέρνηση Σαμαρά υπό προθεσμίαν…
Είναι ο σοβαρότερος λόγος που τα εκλογικά σενάρια (για τις εθνικές εκλογές) «φουντώνουν»…