Το ελληνικό Δημόσιο βγήκε με τυμπανοκρουσίες στις αγορές και οι τράπεζες επανιδιωτικοποιούνται. Το Χρηματιστήριο όμως κατακρημνίζεται. Οι τράπεζες, ιδιαίτερα οι Eurobank και Εθνική που προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου μετά πολλών επαίνων, είχαν την τιμητική τους, αλλά και ισχυρές εταιρείες του ταμπλό όπως ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, η Folli Follie, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo κ.λπ. είχαν απώλειες έως και 20% το τελευταίο δεκαήμερο. Για την Εθνική και τη Eurobank η χρηματιστηριακή τους “βουτιά”… βολεύει κάπως την κυβέρνηση και το ΤΧΣ, αφού μειώνεται κάπως το χάσμα ανάμεσα στην τιμή της μετοχής και την τιμή ανά μετοχή στην οποία γίνεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που και για τις δύο τράπεζες γίνεται σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή… Όμως η συνολικότερη “βουτιά” δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια τέτοια πιθανή σκοπιμότητα.
Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Και συγκεκριμένα:
1. Τα ξένα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο ανήκουν στην πλειονότητά τους στην κατηγορία του hot money: οδήγησαν την αγορά ψηλά και τώρα πραγματοποιούν τα κέρδη τους. Οι μέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα είναι οι κατάλληλες για μια τέτοια πραγματοποίηση κερδών.
2. Το ελληνικό χρηματιστήριο μόνο φτηνό δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί. Όσοι νοσταλγούν εποχές διαρκούς θεαματικής ανόδου, θα πρέπει να ξανακοιτάξουν τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, το “πολιτικό ρίσκο” κ.λπ. για να καταλάβουν ότι μια τάση περαιτέρω ανόδου πάνω από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τα θεμελιώδη μεγέθη – δεν είναι εποχές για να επαναληφθούν τα παλιά “θαύματα”…
3. Οι ευρωεκλογές (με το ελληνικό πολιτικό ρίσκο, αλλά και τα μηνύματα ανόδου της ακροδεξιάς και της Αριστεράς) σε συνδυασμό με την επανενεργοποίηση του “ρήγματος” της Ουκρανίας αναβαθμίζουν τα ρίσκα και την ανασφάλεια διεθνώς και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και με λίγα λόγια, το ελληνικό success story πάσχει από επάρκεια στηριγμάτων, διεθνών, ευρωπαϊκών αλλά και εγχώριων. Αυτό μας λέει η χρηματιστηριακή πτώση εν μέσω υποτιθέμενων… θριάμβων.