Το αίσθημα του «ρωσικού μεγαλείου» επιχειρεί να ενισχύσει το Κρεμλίνο με τους φετινούς εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης – την νίκη επί των ναζί το 1945 – καθώς στρέφει το θέμα στην ουκρανική κρίση. Μάλιστα, ο πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, μετέβη στην Κριμαία για τις εκδηλώσεις. Είναι η πρώτη επίσκεψη μετά την προσάρτηση της χερσονήσου τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη, όταν ουκρανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους. Παράλληλα, το Κίεβο δηλώνει ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αποσχιστικό δημοψήφισμα των φιλορώσων στις ανατολικές περιφέρειες.
Στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας προσγειώθηκε αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν την Παρασκευή το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα παρευρεθεί, σε εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 στην Ευρώπη.
Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι ουκρανικό έδαφος από το 1954, ωστόσο η Ρωσία την κατέλαβε στρατιωτικά μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στη συνέχεια την προσάρτησε, μετά από το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.
Στη Συμφερόπολη, γράφει ενδεικτικά ο απεσταλμένος της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, «ακόμη και ο ουρανός είναι ρωσικός», με την ρωσική τριχρωμία να κυριαρχεί μεταξύ συνθημάτων όπως «ευχαριστούμε για τη νίκη, παππού», μαζί με κορδέλες με πορτοκαλί και μαύρες ρίγες -σήμα της ένωσης με τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Πρωτομαγιά το Κρεμλίνο είδε την μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Κόκκινη Πλατεία που πραγματοποιήθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ που ευχαριστούσαν τον Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Στην χερσόνησο ακολουθείται το παράδειγμα των ρωσικών επικρατειών, όπου σήμερα εκτός από την ρωσική σημαία υψώνουν και αυτή της Σοβιετικής Ένωσης, που πλέον σηματοδοτούν το «διαχρονικό ρωσικό μεγαλείο».
Την ίδια στιγμή, αν και ο Πούτιν έχει καλέσει τους αυτονομιστές φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία να έρθουν σε διάλογο με το Κίεβο, εκείνοι θα προχωρήσουν κανονικά σε δημοψήφισμα αυτονόμησης την Κυριακή. Όμως και ο Ρώσος Πρόεδρος επιμένει να κρατά επικριτική στάση για τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.
Οκτώ νεκροί στη Μαριούπολη
Παράλληλα, το πρωί της Παρασκευής ουκρανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους στη Μαριούπολή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας για τον έλεγχο του τοπικού αρχηγείου της αστυνομίας και κτηρίου του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έχουν καταληφθεί από τους τελευταίους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί.
Η αστυνομία, σύμφωνα με το πρακτορείο, προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο από τους φιλορώσους ενόπλους, όταν οι τελευταίοι άνοιξαν πυρ από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είχαν καταλάβει. Η τοπική αστυνομία στην περιφέρεια του ανατολικού Ντονέτσκ, κέντρου της φιλορωσικής εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του Κιέβου, αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα.
Κίεβο: Αδυνατούμε να εμποδίσουμε δημοψήφισμα
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει με πολυάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα στην πόλη, η οποία αποτελεί βασικό βιομηχανικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Ουκρανίας, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου κατοίκων.
Την ίδια ώρα, ουκρανοί αξιωματούχοι στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους φιλορώσους αποσχιστές να πραγματοποιήσουν την Κυριακή το δημοψήφισμα για την αυτονομία ή και την απόσχιση των συγκεκριμένων περιφερειών από την Ουκρανία.
Από το γραφείο του δημάρχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί διαθέσιμοι για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Στη δήλωση προστίθεται πως, για χάρη της δημόσιας ασφάλειας, δεν θα γίνει προσπάθεια παρεμποδισμού των αυτονομιστών να στήσουν εκλογικά τμήματα σε χώρους όπως σχολεία.