Παιχνίδια στη θάλασσα και την άμμο και ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας με παγωμένο φραπέ ή μπύρα. Κι όμως μπορεί όλα να είναι εξελιχθούν τόσο ειδυλλιακά! Και η παραλία κρύβει τους κινδύνους της και όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για να τους αντιμετωπίσουμε, τόσο λιγότερο θα ενοχληθούμε.
Έγκαυμα. Αν αισθάνεστε ότι μια περιοχή του δέρματος σας τραβάει και τσούζει όταν έρχεστε σε επαφή μαζί της, πρέπει να φορέσετε αμέσως ένα ρούχο που θα εμποδίσει την ακτινοβολία να την ερεθίσει περαιτέρω. Αν δεν έχετε μια από τις ειδικές ενυδατικές καταπραϋντικές κρέμες, τότε χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες πάνω στο σημείο ή ακόμα και φλούδες από καρπούζι (!) κάνουν σπουδαία δουλειά,.
Αχινός. Αν σας αρέσουν οι παραλίες με βραχάκια και φύκια, οπωσδήποτε θα τους συναντήσετε. Προσπαθήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αφαιρέσετε όσα περισσότερα αγκάθια μπορείτε, αν δεν μπορείτε με τα δάχτυλά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι. Μόλις τελειώσετε περάστε την περιοχή με ιώδιο. Αν κάποια αγκάθια έχουν μπει βαθιά και δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε, πάρτε αντιβίωση για μία εβδομάδα, ώστε να εμποδίσετε το ενδεχόμενο φλεγμονής. Από το φαρμακείο προμηθευτείτε παυσίπονα.
Τσούχτρα. Παρά το ότι έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες, είναι παρούσες. Αν κάποια σας τσιμπήσει, βάλτε γρήγορα μια κρύα κομπρέσα (ή ακόμα και την θαλασσινή πετσέτα σας αφού τη βουτήξετε στη θάλασσα) στο σημείο, ώστε να μην πρηστεί ανεξέλεγκτα. Μια κορτιζονούχα κρέμα θα έκανε πολύ καλό, όσοι δεν έχετε μπορείτε να αλείψετε το σημείο με ξίδι, ώστε να αποφύγετε τη φαγούρα. Αργότερα μπορείτε να προμηθευτείτε αντιισταμινικά χάπια από το φαρμακείο της περιοχής.
Θερμοπληξία. Σε περίπτωση που καθόμαστε στην παραλία χωρίς κάποιο προστατευτικό (ομπρέλα, τέντα κτλ.) ή, το λιγότερο, ένα καπέλο στο κεφάλι μας, θα την αντιμετωπίσουμε. Τα πρώτα σημάδια της είναι ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλµία, υπόταση, χαµηλός πυρετός, πονοκέφαλος και κόπωση. Με το που θα αισθανθούμε κάτι πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, να μείνουμε με το μαγιό μας (σε περίπτωση που φοράμε άλλα ρούχα, πιο ζεστά) και να καταναλώνουμε άφθονο νερό. Με το που θα επιστρέψουμε στο κατάλυμά μας κάνουμε αμέσως ένα δροσερό ντους και (ακόμα καλύτερα) τοποθετούμε κρύες κομπρέσες στο κεφάλι μας. Στο 90% των περιπτώσεων αυτά είναι αρκετά για να αποτρέψουμε επισκέψεις σε κέντρα υγείας…
Κράμπα. Συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, κυρίως αυτούς που δεν γυμνάζονται τακτικά. Αν σας συμβεί μέσα στο νερό, το πιο σημαντικό είναι να μείνετε ψύχραιμοι και να κατευθυνθείτε αμέσως στην ακτή. Οταν φτάσετε εκεί κάνετε μαλάξεις στη γάμπα.