Δεν ήταν ούτε 13 χρονών οι περισσότεροι μαθητές σχολείων που καπνίζουν, όταν δοκίμασαν για πρώτη φορά το τσιγάρο! Συνολικά το 10,7% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου της χώρας, δηλαδή περίπου 22.000 μαθητές, καπνίζουν. Όπως φαίνεται μάλιστα, τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στο κάπνισμα σε σχέση με τα κορίτσια, αφού στους μαθητές που καπνίζουν το 56,2% είναι αγόρια και το 43,8% είναι κορίτσια.
Σύμφωνα με tovima.gr, αυτά προκύπτουν από μεγάλη πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας τα οποία προανήγγγειλαν μεγάλη εκστρατεία κατά του καπνίσματος στα σχολεία και ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας.
Ετσι, όπως είπαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέτα Μακρή, υψηλές παραμένουν οι επιδόσεις των ελλήνων μαθητών στο κάπνισμα παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε συμμετείχαν 28.088 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα οι οποίοι και απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους για το κάπνισμα. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, το 26% του μαθητικού πληθυσμού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου έχει ήδη δοκιμάσει το κάπνισμα έστω με μερικές «ρουφηξιές» καπνού. Από αυτούς, το 40,6% είναι ήδη καπνιστές.
Το 15,8% των μαθητών που έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή να καπνίσουν, το έκαναν σε ηλικία 8-10 ετών, και το 31% δοκίμασε στην προεφηβική ηλικία των 11-13 ετών. Όπως απάντησαν οι μαθητές στις σχετικές ερωτήσεις στα 6 από τα 10 σπίτια όλων των μαθητών (61,5%) – καπνιστών και μη – καπνίζουν είτε ο ένας, είτε και οι δύο γονείς. Για το 71% των εφήβων που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, καπνίζουν και οι γονείς τους, είτε ο ένας είτε και οι δύο γονείς, ποσοστό που αυξάνεται στο 74,5% στην περίπτωση των μαθητών καπνιστών.
Στην άλλη όχθη, για τους έφηβους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να καπνίσουν, οι γονείς τους δεν καπνίζουν σε ποσοστό 41,8%.
Παράλληλα όμως, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, η συναισθηματική πίεση που μεταφράζεται ως άγχος κοινωνικοποίησης αποτελεί για το 26,1% των παιδιών που καπνίζουν μια αιτία τα ώθησε στο κάπνισμα ως συστηματική συνήθεια και – για το 16,6% – ως περιστασιακή συνήθεια. Το 32,2% των μαθητών απαντάει ότι επηρεάστηκε από την παρέα του να δοκιμάσει τσιγάρο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 46,7% για τους μαθητές που καπνίζουν συστηματικά.
«Το κάπνισμα είναι ασθένεια» είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διότι τροφοδοτείται από μια ολόκληρη “κουλτούρα” που αντιμετωπίζει την κατανάλωση του καπνού ως μια φυσιολογική και απενοχοποιημένη συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα ως το σύμβολο χειραφέτησης και μόδας» συνέχισε.
«Η σχέση των εφήβων με το κάπνισμα είναι μια σχέση επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία και τη ζωή τους. Παραδίδουμε τα δεδομένα για τη διάσταση της μάστιγας του καπνίσματος στους έφηβους, στους πολίτες και στην Ελληνική Πολιτεία» δήλωσε σήμερα η κυρία Μακρή. «Υπέρτατο χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, ειδικά των νέων. Με απόλυτη πίστη σε αυτήν την παραδοχή, τηρείται η εθνική πολιτική για την πρόληψη του καπνίσματος» σημείωσε.
Όπως αναφέρει tovima.gr, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα των «Νέων» σύμφωνα με το οποίο λόγω των περικοπών θα υπάρχουν λιγότεροι επιτηρητές στις πανελλαδικές εξετάσεις και λιγότερα τετράδια στη διάθεση των μαθητών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην σχετική εγκύκλιο που αφορά στην διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ακόμη ότι σε συμφωνία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίστηκε να δοθεί παράταση πέραν της 23ης Μαΐου οπότε ολοκληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας. Κατ’ επέκταση «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων είπε ο υπουργός Παιδείας.