Ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Μακρυδημήτρης, είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Προκοπάκη, ο οποίος αφήνει αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ανταποκριτής της ΝΕΡΙΤ καταγγέλλει διασπάθιση δημόσιου χρήματος και ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα.
Σε ανακοίνωση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορεά αναφέρεται ότι «στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργεί συλλογικά και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο και διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της, μακριά από οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης».
Επίσης προστίθεται ότι «τους τελευταίους επτά μήνες μετά τον ορισμό της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ και υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Προκοπάκη, έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Τα βήματα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο σταθερά και γοργά το ερχόμενο διάστημα».
Πάντως, σύμφωνα με μέλη του Συμβουλίου, ο κύριος λόγος της απομάκρυνσης του Γ. Προκοπάκη ήταν «σειρά λειτουργιών εκτός προβλεπόμενων μηχανισμών» και ταυτόχρονα «υπήρχε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου».
«Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό», δήλωσε ο ίδιος ο Γιώργος Προκοπακης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Ζήτησα από το Εποπτικό Συμβούλιο να μου πουν κάτι συγκεκριμένο και δεν μου είπαν. Δεν μου είπαν ούτε λέξη για τη λειτουργία, αλλά ζητήθηκε η παραίτησή μου για δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου» είπε, κάνοντας λόγο και για «δυνάμεις που δεν θέλουν το κανάλι».
Επίσης, υποστήριξε πως δεν υπήρχε κανένα «καπέλωμα» στο Διοικητικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι οι τεταμένες σχέσεις με την αναπληρώτρια διευθούσα σύμβουλο, Κ. Ευαγγελάκου οφείλονταν σε συγκεκριμένα ζητήματα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «κρατά έναν μήνα τις συμβάσεις των εκπομπών, με αποτέλεσμα να κάνει πρεμιέρα η ΝΕΡΙΤ με ελληνική ταινία, ενώ (σσ οι συμβάσεις) μόλις χθες υπεγράφησαν».
Επιπλέον, ο Γ. Προκοπάκης δήλωσε πως θεωρεί ότι στην απόφαση της απομάκρυνσής του δεν υπήρχε πολιτική παρέμβαση, ενώ υποστήριξε πως κατά την παράδοση των καθηκόντων του, το πρωί της Τρίτης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αντίκρισε υποψήφιο σε διευθυντική θέση, που δεν επελέγη με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Την ίδια στιγμή, ο ανταποκριτής της ΝΕΡΙΤ στην Αυστραλία, Αλέκος Μαρκέλος, κατήγγειλε μέσω Facebook ότι στον νέο φορέα έγινε διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Μάλιστα είπε ότι έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την παρέμβασή του:
Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, έστειλα αυτή την επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:
-Πριν από λίγη ώρα υπέπεσε στην αντίληψη μου πως ο αποπεμφθείς πρόεδρος του Δ.Σ της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης κατήγγειλε δημοσίως πως η αιτία της αποπομπής του είναι επειδή μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νεότευκτου φορέα επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν σκανδαλωδώς και με παράνομο τρόπο, δημόσιο χρήμα!!!
Τα σχετικά κατείγγειλε ο ίδιος με ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα που διατηρεί στο facebook.
Συγκεκριμένα αναφέρει κατά λέξη:
“…ζητήθηκε η παραίτησή μου – για δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου! Προφανώς αρνήθηκα δηλώνοντας πως θα μπορούσα να γίνω Ιφιγένεια για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και τους ανθρώπους που έφτυσαν αίμα για να βγει το κανάλι, όχι όμως για να μοιράζονται εκπομπές ή να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα”.
Μετά από αυτό παρακαλώ ως πολίτης για τις άμεσες ενέργειες σας ώστε να προστατευθεί η δημόσια περιουσία, να κατανομαστούν οι υπεύθυνοι της διασπάθισης δημοσίου χρήματος τους οποίους αναφέρει αλλά δεν κατανομάζει ο Προκοπάκης (μιλάμε κυριολεκτικά για το υστέρημα του Ελληνικού λαού) και να υποστούν τις κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ακόμη, με δεδομένη την αποπομπή του ανωτέρω αναφερόμενου, μόλις 24 ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Εποπτικού Οργάνου, επειδή κρίθηκε ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις του, παρακαλώ να ελεγχούν όλες οι διοικητικές αποφάσεις, προσλήψεις έξοδα, αναθέσεις και οτιδήποτε άλλο φέρει την υπογραφή του.
Προφανώς δεν κατέστη ανίκανος από κεραυνοπληξία και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να ελεγθούν όλες οι αποφάσεις τις οποίες έλαβε διαχειριζόμενος δημόσιο χρήμα.
Αναμένω τις κατά το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες.