Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με αφορμή το ρόλο που παίζει το ΔΝΤ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυβε τη νύχτα της Τρίτης τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν να ανεβάζει στα ύψη τις υπολογισμούς για τις ανάγκες των τραπεζών, κόντρα στις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέρη της τρόικας, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. «Το ΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας» τόνισε και θύμισε ότι σε 6 μήνες η ΕΚΤ θα κάνει τα δικά της stress test.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου σημείωσε με νόημα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» φωτογραφίζοντας έτσι το ΔΝΤ και τον κ. Τόμσεν ως αιτία της καθυστέρησης.
Η πλευρά του κ. Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργου Προβόπουλου υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι που λέει ότι η υπεύθυνη Αρχή για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας.
Οπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι η στάση του κ. Τόμσεν μπλοκάρει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και «σπρώχνει» ουσιαστικά την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο καθώς η εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 9 δισ. ευρώ ουσιαστικά εξαντλεί το υπόλοιπο του ποσού που δόθηκε στη χώρα μας για τα πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο του Μνημονίου 2. Η πλευρά Προβόπουλου εκτιμά ότι οι ανάγκες δεν υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ.
Η στάση του ΔΝΤ ουσιαστικά οδηγεί την Ελλάδα σε μια νέα χρηματοδότηση από την Ευρώπη (καθώς το ίδιο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βάζει άλλα λεφτά).
Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους:
Πρώτον, με τις εκτιμήσεις για τις τράπεζες δεν αφήνει περιθώρια για τη χρησιμοποίηση του υπολοίπου από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα για τα πιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014-2015 και την αποφυγή νέου δανεισμού.
Δεύτερον, παρατείνει την εκκρεμότητα για τις ελληνικές τράπεζες και πλήττει την εμπιστοσύνη, άρα και την προσπάθεια επανόδου της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές. Και όλα αυτά την ώρα που η διαρκής αποκλιμάκωση των spreads ενισχύει τις πιθανότητες επανόδου στις αγορές για δανεισμό 2-3 δισ. ευρώ καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανταμείβουν τη χώρα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.