Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Η αφρικανική σκόνη “έπνιξε” τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα, θέτοντας εκτός ορίων το τοξικό κοκτέιλ των αιωρούμενων σωματιδίων που κατέληξαν στα πνευμόνια μας. Κι όμως, κανείς δεν νοιάστηκε.
Αντιθέτως, το περασμένο χειμώνα, τις κρύες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα όταν η χρήση των τζακιών προκάλεσε ανάλογα προβλήματα στην ατμόσφαιρα, ο κρατικός μηχανισμός “έσπευσε” να προειδοποιήσει τους πολίτες για τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να επιβάλλει μέτρα για τον περιορισμό της καύσης ξύλου.
Αυτό που δεν είπε τότε η κυβέρνηση είναι ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, αυτά τα μικροσκοπικά στοιχεία που σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΕΕ, “κοστίζουν” τουλάχιστον 300.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δεν οφείλονται μόνο στα τζάκια και απειλούν τα πνευμόνια των Αθηναίων, άλλα και των άλλων κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, όλο το χρόνο.
Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ΥΠΕΚΑ, καταγράφονται πάνω από 100 ημέρες υπερβάσεων στις τιμές των αιωρουμένων σωματιδίων κάθε χρόνο. Το όριο είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Κι αυτό το όριο ξεπεράστηκε και την Τρίτη του Πάσχα, όταν έφτασε στα 56 μ.γ./κ.μ. στον σταθμό της Λυκόβρυσης καθώς και την Τετάρτη του Πάσχα όταν μετρήθηκαν 65 μικρογραμμάρια στον σταθμό της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, αυτή την υπέρβαση, την περίμεναν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ καθώς ήταν γνωστό από το μετεωρολογικό δελτίο ότι θα έχουμε συνθήκες μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Κι όμως, δεν υπήρξε έστω μια σύσταση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι βασικές πηγές των αιωρουμένων σωματιδίων στην Ελλάδα είναι η αφρικανική σκόνη, η κίνηση των αυτοκινήτων, η χρήση ορυκτών καυσίμων και η εκτεταμένη καύση βιομάζας η οποία είναι η μόνη εποχιακή αιτία. Ακόμη και η αφρικανική σκόνη μεταφέρεται με νοτιάδες σχεδόν όλο το χρόνο πλην του χειμώνα. Κι ειναι μια πραγματικότητα ετών. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οι πιο επιβαρυμένες πόλεις στην ΕΕ απο τις αρχές της δεκαετίες του 90, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Παρόλα αυτά ουδέποτε λήφθηκαν μέτρα. Ποτέ έως ότου οι έλληνες έπαυσαν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να θερμανθούν.