«Μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, η χώρα επιστρέφει στις συνήθεις διαδικασίες ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 472/2013, ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ υπόκειται σε εποπτεία μετά το πρόγραμμα, έως ότου επιστραφεί από τη δικαιούχο χώρα τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής».
Αυτά απάντησε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε ερώτημα του πρώτου για το από δω και πέρα πλαίσιο διεθνούς οικονομικού ελέγχου της Ιρλανδίας ύστερα από την έξοδό της από το μνημόνιο.
Η απάντηση αυτή προδιαγράφει το μέλλον και της Ελλάδας, για την οποία μάλιστα η μετά το μνημόνιο ευρωπαϊκή εποπτεία θα πάρει πολύ σκληρές μορφές, από το συνδυασμό δύο ρυθμίσεων που περιέχονται στο νέο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο:
• Η μία είναι αυτή στην οποία αναφέρεται ο Όλι Ρεν: η παραμονή της σε καθεστώς ευρωπαϊκής “ενισχυμένης εποπτείας”, δηλαδή ευρωπαϊκού μνημονίου, μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Για την Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, αυτό σημαίνει παραμονή σε καθεστώς οικονομικού ελέγχου μέχρι και τουλάχιστον το 2030!
• Η δεύτερη είναι η πρόβλεψη του Δημοσιονομικού Συμφώνου ότι χώρες-μέλη με χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ υποχρεούνται να αποπληρώνουν ετησίως το 5% του χρέους τους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Για την Ελλάδα, με χρέος πάνω από 170% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι “περισσεύει” χρέος τουλάχιστον 110% του ΑΕΠ και άρα οφείλει κάθε χρόνο να διαγράφει το 5,5% του χρέους της! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει όχι απλώς πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης σε κάθε δημοσιονομικό έτος τουλάχιστον όσο το 5,5% του χρέους της! Αυτό από μόνο του ισοδυναμέι με ένα μνημόνιο ακόμη πιο δυσβάστακτο από το σημερινό.
Αυτό και μόνο δείχνει πόσο απατηλή είναι η κυβερνητική προπαγάνδα για έξοδο από το μνημόνιο, όταν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που οι ίδιοι έχουν υπογράψει, έχει υφάνει τον ιστό της παραμονής της Ελλάδας σε σκληρό μνημόνιο για μερικές δεκαετίες ακόμη!
Όσο για τις συγκρίσεις με την Ιρλανδία, αυτή τουλάχιστον έχει πολύ μικρότερο χρέος σε σχέση με την Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ…