Ουκ ολίγες φορές –τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών– παρουσιάζεται ένα ελληνικό όνομα στον διεθνή κατάλογο με τους επιστήμονες που έχουν τη σημαντικότερη επιρροή στον επιστημονικό τους τομέα. Βέβαια, οι περισσότεροι εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού –κυρίως των ΗΠΑ– φανερώνοντας τη διασπορά των Ελλήνων επιστημόνων. Όπως αποδεικνύεται, η μελέτη για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η καθηγήτρια στο Παν. Αθηνών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου βρέθηκε στον σχετικό κατάλογο μαζί με τον επίσης καθηγητή Ιατρικής κ. Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο.
Ειδικότερα, στη φετινή μελέτη του οργανισμού Thomson Reuters για τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή βρίσκονται 15 Eλληνες επιστήμονες σε ένα σύνολο 3.215 επιστημόνων. Μεταξύ αυτών είναι δύο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για την κ. Αντωνία Τριχοπούλου, το επιστημονικό έργο της οποίας αναφέρεται στην ανάδειξη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής ως υποδείγματος σωστής διατροφής και γενικότερα στη μελέτη του ρόλου της διατροφής στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπου. Εχει εκπονήσει πάνω από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει περισσότερες από 20.000 αναφορές στο έργο της η διεθνής βιβλιογραφία.
Από την άλλη, ο κ. Δημόπουλος, καθηγητής Παθολογίας με γνωστικό αντικείμενο στην Αιματολογία/Ογκολογία, έχει πάνω από 660 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και το ερευνητικό του έργο έχει αποφέρει πάνω από 17.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.
Στον κατάλογο του Thomson Reuters εμφανίζονται άλλοι 13 Ελληνες επιστήμονες που εργάζονται σε πανεπιστήμια, κυρίως των ΗΠΑ (π.χ. Χάρβαρντ, MIT), της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Το κριτήριο για την κατάρτιση του καταλόγου είναι οι αναφορές για το έργο κάθε επιστήμονα σε δημοσιεύσεις άλλων επιστημόνων. «Αυτοί οι άνθρωποι φέρνουν το μέλλον σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Thomson Reuters, Basil Moftah.