Ευφορία τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα έχει προκαλέσει το επιτυχημένο άναμμα της φλόγας στη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου από τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν και η δοκιμαστική παραγωγή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, Χαράλαμπος Έλληνας. Προέβλεψε μάλιστα ότι έως το 2025 η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει ετησίως, 25 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, ξεκινώντας με 5 εκατομμύρια τόνους έως το 2020.
Ο κ. Έλληνας στις δηλώσεις τους περιέγραψε την κυπριακή επιλογή για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω της υγροποίησης του σε σταθμό LNG που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό. «Φιλοδοξία μας, είπε, είναι να γίνει το Βασιλικό, κόμβος για όλη την περιοχή. Είμαστε σε συνομιλίες και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τον Λίβανο και το Ισραήλ».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης, χαρακτήρισε το άναμμα της φλόγας σύμβολο αισιοδοξίας που δίνει σαφή προοπτική στον κυπριακό λαό και σημείωσε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης.
Ωστόσο, η ενεργειακή κοσμογονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνει τους κανόνες ενός περίπλοκου παιχνιδιού που δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κυρίως γεωπολιτικό.
Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής ενεργειακής εταιρίας Turcas Petrol και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, σε ενεργειακό συνέδριο στην Πάφο. Ο κ. Μπράιζα, παρουσίασε πρόταση της τουρκικής εταιρίας να αναλάβει την κατασκευή αγωγού από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Τουρκία καλύπτοντας μάλιστα το σύνολο του κόστους (περίπου 2,5 δις δολ). Ο αγωγός μήκους 450 χιλιομέτρων θα διασχίζει την κυπριακή ΑΟΖ για να καταλήξει στην Μερσίνα, τροφοδοτώντας κυρίως την τουρκική αγορά.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι λέει για όλα αυτά το Ισραήλ;
Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επικείμενη επίσκεψη του στο Τελ Αβίβ, θα επιδιώξει να έχει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.