Επιστήμονες αποκάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το αρχαιότερο απολίθωμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ – που ανήκει σε δυσώδη, μονοκύτταρα μικρόβια, τα οποία έζησαν πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και είναι πιθανώς ένας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου.
Τα μικροσκοπικά υπολείμματα βρέθηκαν μέσα σε ένα κομμάτι βράχου ψαμμίτη στη Δυτική Αυστραλία από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Old Dominium των ΗΠΑ και πιστεύεται ότι είναι κατά 300 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερο από το προηγούμενο αρχαιότερο δείγμα ζωής στη Γη.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μικρόβιο ζούσε εντός ενός είδους συμπλέγματος όπου το κάθε κύτταρο φιλοξενούσε ένα μικρόβιο ενώ όλα μαζί ζούσαν και συνυπήρχαν ως μια ενιαία οντότητα. Αυτή η συνύπαρξη μπορεί να συγκριθεί με μια μικρή ανθρώπινη κοινωνία.
Ο Δρ Ρόμπερτ Χέιζεν, από το Ινστιτούτο Επιστημών Carnegie της Ουάσιγκτον, θεωρεί πως το εύρημα – το οποίο έχει πάχος περίπου ένα εκατοστό – ήταν κάποτε χρώματος μωβ-πράσινο και μύριζε έντονα.
Ο Δρ Χέιζεν πρόσθεσε ότι εάν οι άνθρωποι ήταν σε θέση να πάνε πίσω στο χρόνο 3,5 εκατομμύρια χρόνια και να επισκεφθούν μια παραλία της Αυστραλίας θα έβρισκαν κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη «γλοιώδη μάζα μωβ ή καφέ ίνας που μύριζε πολύ έντονα θείο».