Ενώ η Bank of America Merrill Lynch σε μια συγκλονιστική έκθεσή της που τιτλοφορείται «Η άβολη αλήθεια για την Ελλάδα», η τρόικα ζητά 2-3 γερά και σίγουρης απόδοσης μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος ανέρχεται σε 10,9 δισ. ευρώ (4,4 δισ. το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015) και επισημαίνει:
Πρώτον, η ύφεση στην Ελλάδα είναι η χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη κρίση και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ το 1929-1933.
Δεύτερον, η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί σε αναπτυγμένη οικονομία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και με μεγάλη διαφορά.
Τρίτον, η τρέχουσα δυναμική του ελληνικού χρέους ως προς την ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, όμως συμπεραίνει πως δεν αναμένει «κούρεμα» του επίσημου τομέα, αλλά παράταση των λήξεων των δανείων και κάποια μείωση των επιτοκίων.
Τέταρτον, εάν οι μακροπρόθεσμες επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη είναι απογοητευτικές και ευθυγραμμιστούν με τις προβλέψεις του και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε ενδέχεται να χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, κάτι που θα απαιτούσε όχι μόνο χαμηλότερα επιτόκια EFSF, αλλά και σημαντική παράταση στις λήξεις των δανείων.
Χθες πάντως δεν κατέστει σαφές αν η τρόικα θα αποδεχτεί -κάτι δύσκολο- τις κυβερνητικές προτάσεις κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 1,3 δισ. Ευρώ, οπότε «είναι πολύ νωρίς ακόμα για οριστική συμφωνία», όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και μάλλον το νέο ορόσημο που τίθεται από την ελληνική πλευρά αφορά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Την Πέμπτη πάντως κατατίθεται ο προύπολογισμός μάλλον ως έχει και θα ακολουθήσει διορθωτικός για να ικανοποιηθούν οι τροίκανοί αργότερα.