Σε κάθε εφορία υπάρχει ένας χοντρός τόμος, σαν διπλός τηλεφωνικός κατάλογος που λέγεται «Κωδικοί Αριθμοί (επαγγελματικής) Δραστηριότητας», γνωστότερος ως ΚΑΔ, τον οποίο συναντά κάθε επαγγελματική έναρξη και μέσα εκεί πρέπει να βρει τις πιθανές δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει ο επαγγελματίας ή η εταιρεία. Εννοείται ότι η έκρηξη της τεχνολογίας και των νέων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε πολλούς και οδήγησαν στην διόγκωση του τόμου, που ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και τις δυνατότητες της αγοράς.
Ο ΚΑΔ είναι ένα γραφειοκρατικό κατασκεύασμα που είναι ουσιαστικά άχρηστο σήμερα. Η κυβέρνηση όπως πληροφορηθήκαμε θα συμπεριλάβει στο νέο φορολογικό νέες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και την ενσωμάτωση ενός νέου ΚΑΔ. Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται ένα νέο επάγγελμα: «Χρηματιστηρικός Παίκτης», στο οποίο θα εντάσσονται όσοι κάνουν πάνω από… τρεις πράξεις σε μετοχές, ομόλογα ή παράγωγα, ανά εξάμηνο, μιας και αυτούς διακρίνει ο νέος νόμος ως περίπου επαγγελματίες της αγοράς. Δεν θα σχολιάσουμε το εύρημα και τις επιπτώσεις του στην κεφαλαιαγορά.
Γράφεται δε στις στήλες των ειδικών ότι «ο αρμόδιος για τα φορολογικά υφυπουργός, ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος ως πρώην άνθρωπος της αγοράς είχε καλλιεργήσει προσδοκίες αποτελεσματικότητας, έχει πλέον μάλλον… διακοσμητικό ρόλο. Τις αποφάσεις φαίνεται να τις λαμβάνουν άλλα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου καθώς και ο κ. Ρεφενές, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, η οποία όμως, τυπικά τουλάχιστον, ουδεμία σχέση και αρμοδιότητα έχει με την κατάρτιση φορολογικών νομοσχεδίων».
Οι γραφειοκράτες και οι τεχνικοί των αδιεξόδων φαίνεται ότι έχουν εξελιχθεί και μπλοκάρουν κάθε «φορολογική επανάσταση» που θα μπορούσε να απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα από τον βραχνά της εφορίας. Η αγορά εξακολουθεί να περιμένει την περιβόητη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων…
Εμείς εδώ, για την περίπτωση που η θεά Τύχη ή η θεά της Συγκυρίας το επιτρέψει καταθέτουμε μια ιδέα: ο ΚΑΔ να είναι μια κόλλα χαρτί Α4 και να έχει το πολύ δέκα κατηγορίες. Έτσι κάνουν στις ανοιχτές οικονομίες που βρίσκονται σε κίνηση και ανάπτυξη. Θα πείτε «Mα, η κίνηση και η ανάπτυξη δεν αφορούν την Ελλάδα».
Κι εγώ θα απαντήσω με χαμηλωμένο το βλέμμα… «Έχετε δίκιο».