Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι τακτικά πλέον κεντρικό θέμα στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Χθες ήταν η σειρά της Handelsblatt, η οποία έκανε λόγο για καταστροφική λιτότητα στην Ελλάδα, ενώ αναφερόταν στον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σάρας. Τόνιζε δε ότι το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% και ότι 3,8 εκατ. Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα ήρθαν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε το BBC που κατέγραφε θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με το ένα τρίτο των πολιτών να μη μπορεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Το κλίμα που δημιουργούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης γύρω από την ανθρωπιστική κρίση, έλαβε τις δύο τελευταίες ημέρες πολιτική χροιά με την επίδοση της «Μαύρης Βίβλου του Μνημονίου» στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, αλλά και στους δύο εισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας πρόκειται για «τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Και του εξήγησα ότι εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης. Χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ» και επεσήμανε στον κ. Ρεν ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η κοινωνία βάζει κόκκινες γραμμές, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του στο θέμα του φόρου των ακινήτων και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση, δεν είναι αποδεκτό αυτό, αλλά θα οδηγήσει και στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας. Όμως, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία των τραπεζών, στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ένα άλλο νέο φαινόμενο σαν αυτό που είδαμε στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο».
Το ρεπορτάζ της Handelsblatt ξεκινά με τον πρόσφατο θάνατο από αναθυμιάσεις της 13χρονης Σάρας, βάζει το θέμα των χιλιάδων νοικοκυριών χωρίς ρεύμα, το τιμολόγιο του οποίου έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 60% από το 2007. Τονίζει τη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 38%, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 28%, καθώς και ότι 3,8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν πλέον ασφάλεια ασθενείας.
Είναι προφανές ότι το μέγα πολιτικό επιχείρημα της ανθρωπιστικής κρίσης, το εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά εγκλωβίστηκε στην επικοινωνιακή φούσκα του success story, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το επικαλεσθεί. Έτσι, ο κ. Τσίπρας έθεσε σε άλλη βάση τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης.