Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Σχεδόν στο σύνολό τους οι αναλυτές ακολούθησαν την πεπατημένη σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το… διάσημο ΟΜΤ). Αποδεικνύει -σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των εκτιμήσεων- ότι το γερμανικό δικαστήριο θωρακίζει τη γερμανική εθνική κυριαρχία από την εκχώρηση κυριαρχίας στην ΕΚΤ. Το γερμανικό δικαστήριο «σέρνει» την ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ήταν το συμπέρασμα.
Επιτρέψτε μας να πούμε τώρα γιατί αυτό το συμπέρασμα είναι λάθος και γιατί συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο, παραπέμποντας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκχωρεί καταρχήν γερμανική εθνική κυριαρχία σε ένα ευρωπαϊκό όργανο, αναγνωρίζοντάς του να αποφαίνεται για τα όρια των δικαιοδοσιών της ΕΚΤ. Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -πράγμα που είναι το πιθανότερο- αποφασίσει ότι ήταν εντός των ορίων του ρόλου και των δικαιοδοσιών της ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) από την ΕΚΤ, θα είναι η πρώτη φορά που το ίδιο το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο θα έχει αναγνωρίσει τα πρωτεία σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο να αποφασίσει για μια υπόθεση γερμανικής εθνικής κυριαρχίας…
Η ΕΚΤ απάντησε ήδη στην παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέγοντας ότι το ΟΜΤ είναι εντός των ορίων της εντολής της…
Σε αντίθεση λοιπόν με ό,τι πιστεύεται, η απόφαση του γερμανικού ανώτατου δικαστηρίου συνιστά κίνηση εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκά όργανα και ανοίγει ένα «παράθυρο» για τη γερμανική ηγεσία να απεγκλωβιστεί από μια νέα έξαρση του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη (στις ευρω-εκλογές θεωρείται βέβαιη η καταγραφή μιας τέτοιας έξαρσης) αλλά και στην ίδια τη Γερμανία.
Οι κίνδυνοι με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η Ευρωζώνη είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι πιστεύεται, και λίαν προσεχώς οι χειρισμοί θα πρέπει να διακρίνονται από ευελιξία, αμεσότητα και τόλμη. Το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο άνοιξε ένα «παράθυρο» σε αυτό, επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας την οποία διέρχεται η Ευρωζώνη…
Και για την ιστορία, το γερμανικό δικαστήριο αφού πρώτα δηλώσει ότι «θεωρεί ότι η απόφαση του προγράμματος ΟΜΤ δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου», ότι «δεν φαίνεται πως εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και ότι «υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να εκτιμηθεί ότι υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά συνέπεια παραβιάζει τις εξουσίες των κρατών-μελών και την αρχή απαγόρευσης νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών», προσθέτει ότι «συνυπολογίζει πως εάν ερμηνεύσει κανείς περιοριστικά το πρόγραμμα ΟΜΤ, τότε μπορεί να καταλήξει στο ότι είναι συμβατό με το νόμο»…