Ως μια πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισαν την σημερινή ο Αντιδήμαρχος κ. Χ. Καπόν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Π. Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με θέμα την ψηφιοποίηση του Αρχείου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Ν. Μουσιόπουλος αλλά και οι Κοσμήτορες της Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας Καθηγητής κ. Ι. Βλαχάβας και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής κ. Β. Γούναρης.
Τόσο ο κ. Μουσιόπουλος όσο και ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκαν στην άριστη διεπιστημονική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με αποκορύφωμα την ανάληψη από πλευράς του Πανεπιστημίου του εξαιρετικά σημαντικού έργου της ψηφιοποίησης του αρχείου του Δήμου που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοιχτής Πρόσβασης Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Ο κ. Βλαχάβας αναφέρθηκε στο τεχνικό σκέλος της ψηφιοποίησης του αρχείου που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου έτους. Αναλυτικότερα, το διαθέσιμο περιεχόμενο του υλικού του Δήμου περιγράφεται ως εξής:
Σκέλος Α) 174 δερματόδετοι τόμοι με διαστάσεις χειρόγραφων σελίδων 40×30 εκατοστά = 130.239 σελίδες οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 1915 – 1976 Α? Εξάμηνο.
Σκέλος Β) 128 δερματόδετοι τόμοι με διαστάσεις χειρόγραφων σελίδων 35×25 εκατοστά = 68.749 σελίδες οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 1976 Β? Εξάμηνο – 1995.
Επομένως, το σύνολο των τόμων που θα ψηφιοποιηθεί είναι 302, δηλαδή περίπου 198.988 σελίδες.
Τη σημαντικότητα του αρχείου για ιστορικούς λόγους επισήμανε ο κ. Γούναρης, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται να σωθεί από τη φθορά ένα πολύ σημαντικό αρχείο τονίζοντας τη δυνατότητα που θα δοθεί μετά την ψηφιοποίηση στο να μελετήσει κανείς την ιστορία της πόλης σε μακρά διάρκεια. «Η οικονομική και κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας της πόλης και με την ολοκλήρωση αυτού του έργου μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε την ιστορία από κάτω προς τα πάνω, να μελετήσουμε αλλαγές και προσωπικότητες όχι και τόσο γνωστές. Είναι η ζουμερή ιστορία της πόλης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γούναρης.
Ταυτότητα Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών που προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, MSc in Sustainable Development, MSc in Strategic Product Design, LLM in Transnational and European Commercial Law and Alternative Dispute Resolution, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, MA in Art, Law and Economy και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems.