Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τις μεγαλύτερες κοινές τους στρατιωτικές ασκήσεις την Πέμπτη, σε μια επίδειξη δύναμης, κατά κύριο λόγο στη θάλασσα, που αποσκοπεί στην αποστολή μηνύματος τόσο σε συμμάχους όσο και σε πιθανούς εχθρούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Οι ασκήσεις με το κωδικό όνομα Talisman Saber 2017, που θα απασχολήσουν 33.000 αμερικανικά και αυστραλιανά στρατεύματα επιβιβασμένα σε πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με μαχητικά αεροσκάφη, λαμβάνουν χώρα καθώς η ένταση ως προς την πιο έντονη κινεζική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δημιουργεί φόβους για αντιπαράθεση.
Ο ναύαρχος Harry Harris, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης του Ειρηνικού, ερωτηθείς για την εκτίμησή του σχετικά με την άποψη της Κίνας για τις ασκήσεις, δήλωσε ότι το μέγεθος των αναπτυσσόμενων δυνάμεων σε αυτή προορίζεται να χρησιμεύσει ως «σημάδι».
«Είμαι ευτυχής για το μήνυμα που στέλνουμε σε φίλους, συμμάχους, συνεργάτες και πιθανούς αντιπάλους», υπογράμμισε ο Harris σε δημοσιογράφους από το USS Bonhomme Richard.
Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτηρίζουν ως κινεζική αβεβαιότητα στον Ειρηνικό, που ενθυλακώνεται από την τεχνητή νησιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο κομμάτι της πλούσιας σε πόρους Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μέσω της οποίας περνούν κάθε χρόνο περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε θαλάσσιες μεταφορές. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν έχουν επίσης αξιώσεις ως προς την πλωτή οδό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Κίνα έχει προσαρτήσει περισσότερα από 3.200 στρέμματα γης σε επτά υφάλους και μικρά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τα τελευταία τρία χρόνια, εγκαθιστώντας διαδρόμους, λιμάνια, υπόστεγα αεροσκαφών και εξοπλισμό επικοινωνιών.
Ο James Curran, καθηγητής εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η άσκηση απεικονίζει τους στενούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τη βασικότερη αιτία ανησυχίας για την Κίνα.
«Με δεδομένο το ότι υπάρχουν ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αυτή η στρατιωτική άσκηση θα στείλει ένα μήνυμα και θα πάρει μεγαλύτερη σημασία», συμπλήρωσε ο Curran.
«Η Κίνα θα ανησυχήσει περισσότερο εάν αυτές οι ασκήσεις τελικά προβληθούν ως μια προσπάθεια ανάσχεσής της, ειδικά με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας».
Η άσκηση θα διαρκέσει για ένα μήνα στα Αυστραλιανά χωρικά ύδατα και θα περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση σε χερσαίες και αεροπορικές δραστηριότητες.
Πηγή: Reuters