Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την κυπριακή κρίση και οι «επιθέσεις» κατά των Ρώσων επιχειρηματιών που βγάζουν κεφάλαια για επενδύσεις στο εξωτερικό δεν ήταν τυχαίες. Η ρωσική οικονομία δεν πάει καλά και αν πιστέψουμε τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, βρίσκεται τώρα σε ένα σταυροδρόμι να ρισκάρει και να μην βυθιστεί στην άβυσσο.
Σε ομιλία του ενώπιον επιχειρηματιών στο Σότσι, στην Μαύρη Θάλασσα, ο Μεντβέντεφ περιέγραψε ως ζοφερή την κατάσταση της οικονομίας, εξηγώντας ότι επηρεάζεται από δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες, αλλά και ένα πλήθος προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί και καθιστούν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι μάλλον απαισιόδοξες, καθώς φέτος το ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 2% που σημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 2009 θα είναι είναι κατώτερο της μέσης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Το ζήτημα εντοπίζεται σε μια σειρά από πεπαλαιωμένα και ζημιογόνα εργοστάσια και εγκαταστάσεις και στη μη υλοποίηση επενδύσεων σε νέα μεγάλα σχέδια λόγω μιας σειράς εμποδίων, όπως οι υψηλές τιμές κατασκευής. Η ανάπτυξη υποστηρίζεται μόνον από δημόσια έργα, την χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων και στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είναι δυνατό μέχρι σήμερα χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, κάτι που δεν είναι κλειδωμένο για το αύριο.
Ο Μεντβέντεφ φοβάται ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο μηδέν. «Είναι ο δρόμος προς την άβυσσο», εκτός αν γίνουν σημαντικά βήματα από τον ιδιωτικό τομέα, που βεβαίως δεν είναι ένας δρόμος απαλλαγμένος από κινδύνους. Ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε την επικέντρωση των προσπαθειών στην ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χάρη σε μέτρα υποστήριξης, να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα. Παράλληλα, θεωρεί πως πρέπει να σταματήσει η πολιτική που αποσκοπεί στην διατήρηση με κάθε τίμημα των θέσεων εργασίας και να περικοπούν οι αναποτελεσματικές θέσεις απασχόλησης.
Η κατάσταση μοιάζει κρίσιμη και δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν συνεχώς την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ρωσία.