Σύμφωνα με νέα μελέτη, μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν μια πιο σκοτεινή πλευρά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια γνωστή γονιδιακή παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους να προσλαμβάνουν πιο έντονα κάποια αρνητικά γεγονότα.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι αυτή η γονιδιακή παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πώς οι άνθρωποι βλέπουν και βιώνουν τον κόσμο», αναφέρει η καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Rebecca Todd στο Πανεπιστήμιο British Columbia, ενώ δήλωσε ότι «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθηματικές πτυχές του εξωτερικού κόσμου εν μέρει μέσω των γονιδίων και ότι οι βιολογικές μεταβολές στο γενετικό επίπεδο μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε ατομικές διαφορές στην αντίληψη».
Η παραλλαγή του γονιδίου ADRA2b επηρεάζει την νορεπινεφρίνη ορμονών και νευροδιαβιβαστών και παίζει ρόλο στο σχηματισμό των συναισθηματικών αναμνήσεων. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παραλλαγή του γονιδίου διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον πραγματικό χρόνο αντίληψης.
Η ομάδα μελέτησε 200 συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκαν θετικές, αρνητικές και ουδέτερες λέξεις σε μια γρήγορη διαδοχή. Διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με την παραλλαγή του γονιδίου ADRA2b αντιλαμβάνονταν καλύτερα τις αρνητικές λέξεις.
«Αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να ξεχωρίσουν θυμωμένα πρόσωπα μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων», λέει η Todd. «Σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να παρατηρήσουν ευκολότερα τους πιθανούς κινδύνους – μέρη που θα μπορούσε κάποιος να γλιστρήσει, πέτρες που μπορεί να πέσουν – αντί να κοιτάζουν τη φυσική ομορφιά».
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους ρίχνουν νέο φως στους τρόπους με τους οποίους η γενετική μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική αντίληψη του ατόμου και την υποκειμενική αντίληψη. Η ομάδα θέλει να διερευνήσει πώς αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε εθνοτικές ομάδες. Περισσότερο από το ήμισυ των Καυκάσιων πιστεύεται ότι έχουν την παραλλαγή του γονιδίου ADRA2b, αλλά οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι σημαντικά λιγότερο σε άλλες εθνικότητες.