«Φραγμό στην πιστωτική επέκταση» βάζει η Τρόικα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά και η πραγματική (όχι λογιστική) ανάπτυξη θα καθυστερήσει μέχρι το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016. Αν η αποκάλυψη αυτή του bankingnews.gr επαληθευτεί, τότε, θα έχουμε ένα νέο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας.
H Τρόικα πιέζει για την παράδοση των ελληνικών τραπεζών στα ξένα συμφέροντα και στα funds με διάφορους τρόπους. Άνοιξε θέμα για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, πιέζει για νέα ανακεφαλαιοποίηση με την BlackRock και τώρα με το «πάγωμα» της ρευστότητας.
Η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει την βεβαιότητα ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ενεργοποιηθούν χορηγώντας δάνεια στην οικονομία, πράγμα που όμως αποδεικνύεται λάθος και είναι ένα ερώτημα αν η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι λέει η Τρόικα ή το κρύβει μέχρι το πράγμα να μην κρύβεται πια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας , οι τροϊκανοί για την Εθνική υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας, για την Alpha bank ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα stress tests και να αξιολογηθεί το ύψος της μείωσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, για την Eurobank η έλλειψη επαρκών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 και για την Πειραιώς ότι έχει συγκεντρώσει το 30% των δανείων της αγοράς και έχει αναλάβει υψηλά ρίσκα.
Τα δάνεια στην Ελλάδα φθάνουν τα 222 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα επιχειρηματικά διαμορφώνονται στα 105,8 δισεκ. και τα δάνεια προς τα νοικοκυριά στα 102,7 δισεκ. ευρώ. Αναλυτικά, από αυτά 72 δισεκ. είναι στεγαστικά, 29 δισεκ. καταναλωτικά, 6 δισεκ. σε κάρτες, 106 δισεκ. επιχειρηματικά και 38 δισεκ. δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων τα δάνεια διαμορφώνονται στα 13,3 δισεκ. ευρώ.
Για να χρηματοδοτηθούν τα 222 δισεκ. ευρώ χρειάζονται ρευστότητα, ήτοι τις καταθέσεις που έχουν υποχωρήσει στα 162 δισεκ. με προοπτική μείωσης καθώς πλησιάζει ο καιρός της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων και τα 78 δισεκ. ευρώ που έχουν δανειστεί οι τράπεζες από το ευρωσύστημα, εκ των οποίων 16 δισεκ. από το ELA το οποίο αντικειμενικά έχει συρρικνωθεί πολύ. Δηλαδή η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι 240 δισεκ. ευρώ που καλύπτει τα 222 δισεκ. συν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας μαζί με το απόθεμα ρευστότητας που πρέπει να διατηρούν υποχρεωτικά οι τράπεζες για να πληρούν τους δείκτες ρευστότητας 20% που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεπώς, εδώ κάτι παίζεται.
Βεβαίως, οι τράπεζες δεν έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα καθώς βαρύνονται με κόκκινα δάνεια ύψους 68 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν ανοίγματα. Τα μόνα λεφτά που δίνουν είναι του ΕΣΠΑ, ως διαμεσολαβητές.
Προς το παρόν, οι τραπεζίτες αγωνιούν για το πώς θα γίνουν οι πλειστηριασμοί, διότι αν επιβληθεί από την Τρόικα το ακραίο σενάριο, θα μπορούσαν να τιναχθεί στον αέρα κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας το 2014 κυρίως γιατί αν βρουν πλειάδα ακινήτων προς πώληση θα παρασύρουν σε πτώση τα ακίνητα συνολικά επιδρώντας τόσο στα collaterals των τραπεζών όσο και στην οικονομία γενικότερα. Η συσχέτιση οικονομίας με δάνεια και οικονομίας με ακίνητα είναι υψηλή.