Κάτι τρέχει με το έλλειμμα, αυτό που μας οδήγησε στον υπερδανεισμό, αυτό που θα πληρώνουμε τα επόμενα 30-50 χρόνια. Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ έναντι 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Καταγράφει δηλαδή πρωτογενές έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ, διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 543 εκατ. ευρώ.
Όμως, όπως έγραψε η «Ελευθεροτυπία», αν στα ταμειακά στοιχεία του Προϋπολογισμού συμπεριληφθούν τα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Υποσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4.820 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, όσο λέει η κυβέρνηση.
Αλλά σε ταμειακή βάση, τα έσοδα του Προϋπολογισμού εμφανίζουν φέτος μείωση κατά περίπου 4% στα 32,7 δισ. ευρώ (από 34 δισ. ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο), ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% στα 42,6 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 33,6% στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Εδώ όμως δεν ξέρουμε αν έχουν συμπεριληφθεί οι μειωμένοι κατά 47% βεβαιωθέντες φόροι εισοδήματος δισ. ευρώ από τις φετινές δηλώσεις, στις οποίες δηλώθηκαν εισοδήματα κατά 12 δισ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με πέρσι.
Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, το έλλειμμα υπολογίζεται σε 6,77 δισ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ) από 13,19 δισ. ευρώ (7,2% του ΑΕΠ) το 2012. Με δυο λόγια, κανείς δεν ξέρει πως βγάζει πρωτογενές πλεόνασμα ο Σταϊκούρας, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο Άσμουνσεν θέλει νέα μέτρα.