Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα γύρω από το σχέδιο της ανάπτυξης υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, τη διαχείριση του οποίου έχει με σύμβαση που λήγει το Νοέμβριο του 2014 η εταιρία Energean Oil & Gas.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να αναθέσει στη φινλανδική εταιρία Pöyry την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του έργου, εν όψει της προκήρυξης στις αρχές του 2014, διαγωνισμού για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Για το έργο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές μεταξύ των οποίων από την αγοράστρια του ΔΕΣΦΑ, αλλά και από την Energean που παλιότερα μάλιστα είχε επιδιώξει να συνάψει συνεργασία για το σκοπό αυτό με τη ΔΕΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Πάνος Μπένος, μιλώντας στο 2ο Ετήσιο Gas Forum της Φρανκφούρτης, επέμεινε στην αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας όσο και για την υποστήριξη του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας κουμπώνει ως έργο με τους σχεδιασμούς της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών TAP και IGB. Επιπλέον, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από την Ελλάδα να προχωρήσει στην αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας, καθώς υπάρχει πλέον ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά αλλά και επειδή η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας που έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas, το σχέδιο απαιτεί επένδυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα αποθήκευσης εκτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, ενώ η μέγιστη παραδοσιμότητα στο σύστημα εκτιμάται σε 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.
Εδώ και περίπου ένα μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποστείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη ενώ προεκτείνει τις προετοιμασίες και μέσω της ανάθεσης της μελέτης βιωσιμότητας του έργου.