Ότι οι εξαγωγές ήταν ένα από τα “φρένα” τα προηγούμενα χρόνια για να μην πάρει η ύφεση ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι γνωστό. Όμως τώρα διαφαίνεται το ενδεχόμενο οι εξαγωγές να πάρουν την κατιούσα την ίδια στιγμή που η ύφεση αποδεικνύεται βαθύτερη αυτής που είχε υπολογιστεί…
Αυτό το διπλό πρόβλημα αναδεικνύουν τα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος:
• Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση το 2012 ήταν 7% (και όχι 6,4%, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί), ενώ το 2013 θα κλείσει τελικά στο 3,9% (αντί για 3,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση). Σωρευτικά, αυτό σημαίνει μια μείωση τουλάχιστον 1% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις.
• Σε παράλληλη πορεία, οι εξαγωγές σημείωσαν το 2013, για πρώτη φορά μετά από τρία διαδοχικά χρόνια σημαντικής ανόδου, οριακή κάμψη, τόσο ως ποσοστό όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Ακόμη χειρότερα, τον Ιανουάριο καταγράφεται μείωση 4,3% (2.128 εκατ. ευρώ, έναντι 2.224 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013).
Βεβαίως, το 2013 καταγράφηκε (για πρώτη φορά από το 1948 που υπάρχουν επίσημα στοιχεία) πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αλλά αυτό οφείλεται όχι στην αύξηση των εξαγωγών αλλά στη δραστική μείωση των εισαγωγών -επομένως, δεν είναι διατηρήσιμο…
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν τώρα να συνδυάσουν αρνητικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη ευρήματα όπως αυτά, με τους υπολογισμούς για κορύφωση των “κόκκινων δανείων” των τραπεζών το 2014, αλλά και με την εκτίμηση ότι το 2014 θα κορυφωθούν επίσης τα φορολογικά βάρη για τους Έλληνες πολίτες.
Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι το 2014 θα είναι έτος εξόδου από την ύφεση, με μια οριακή μεν αλλά υπαρκτή ανάπτυξη. Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν όμως, είναι ανησυχητικά…