Κοινωνικό Ιατρείο για τους ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους εγκαινιάζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ. Ιατρείο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Κέντρο της Αθήνας.
Αριθμώντας ήδη 28.000 ιατρικές επισκέψεις, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, αποτελεί τον κεντρικό άξονα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αττική για όλους τους Ανασφάλιστους και του Απόρους. Μέσα από το ίδιο το Ιατρείο, όσο και από τα Παραρτήματά του σε δήμους όπως στο Μαρούσι, στο Ηράκλειο, στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στη Βούλα, καθώς και στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τώρα στη ΓΣΕΒΕΕ, παρακολουθούνται πρωτοβάθμια χιλιάδες ανασφάλιστοι ασθενείς που βρίσκουν «καταφύγιο ζωής» σε γιατρό και φάρμακα, αγαθά που οικονομικά δε θα μπορούσαν να τα αντέξουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 350.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.000.000 πολίτες (άμεσα ασφαλισμένοι και προστατευόμενα μέλη) να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους στον ΟΑΕΕ, 3 στους 10 ασφαλισμένους (32,1%) δηλώνουν ότι πάντα πληρώνουν από τη τσέπη τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα τελευταία 1-2 χρόνια, ενώ συνολικά πάνω από τους 6 στους 10 ερωτηθέντες (65,1%), απαντά ότι έχει χρειαστεί να επιβαρυνθεί οικονομικά. Επιπλέον σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ που συμμετείχαν στην έρευνα (54,1%), απαντούν ότι εάν δεν είχαν πρόσβαση στην περίθαλψη λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας, θα αναγκάζονταν να πληρώσουν για τις ιατροφαρμακευτικές παροχές, ενώ μόλις οι 3 στους 10 (33,9%), θα είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
3.000 φάρμακα την ημέρα φεύγουν από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο οποίο προσέρχονται 200-300 άτομα καθημερινά για να λάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Παράλληλα, περισσότεροι από 50 ασθενείς την ημέρα εξετάζονται από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ενώ εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται σε 80 ασθενείς το μήνα.