Με μία κοινή τελετή στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών στην πόλη του Μεξικού, η Κολομβία, η πατρίδα όπου γεννήθηκε, και το Μεξικό, η πατρίδα που εκείνος υιοθέτησε, τίμησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, παρουσία της οικογένειάς του, των προέδρων των δύο χωρών και μεγάλου πλήθους που είχε παρελάσει τις προηγούμενες τέσσερις ώρες μπροστά από το βάθρο όπου είχε τοποθετηθεί η τεφροδόχος στολισμένη με κίτρινα τριαντάφυλλα.
«Ενωμένοι τιμούμε εκείνον που μία μέρα του Δεκεμβρίου 1982, από την παγωμένη Στοκχόλμη, συγκλόνισε τον κόσμο μιλώντας για την μοναξιά της Λατινικής Αμερικής» είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Αιώνια δόξα σε εκείνον που μάς έδωσε μεγαλύτερη δόξα».
Στη συνέχεια, ο πρόδρος της Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο απηύθυνε χαιρετισμό «στον μεγαλύτερο λογοτέχνη όλων των εποχών της Λατινικής Αμερικής, τον πρωτοπόρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας».
Οι δύο πρόεδροι και μέλη των κυβερνήσεών τους σχημάτισαν στη συνέχεια τιμητική φρουρά γύρω από την τεφροδόχο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα.
Χιλιάδες άνθρωποι παρήλασαν υπό τις μελωδίες του Μπάρτοκ και του Μπετόβεν, που εναλλάσσονταν με τους ήχους της κούμπια και του βαγενάτο, τις προηγουμένες ώρες μπροστά από την τεφροδόχο, πολλοί κρατώντας ένα κίντρινο λουλούδι, που σύμφωνα με τον «Γκάμπο» προστάτευσε από την κακή τύχη.
Η χήρα του Γκαρσία Μάρκες, η Μερσέντες Μπάρτσα, οι γιοι του και οι εγγονοί του, όλοι ντυμένοι στα μαύρα σχημάτισαν την πρώτη τιμητική φρουρά στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών.
Στην γενέτειρά του την Κολομβία οι αρχές ετοιμάζουν για σήμερα τελετή για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στον καθεδρικό ναό της Μπογκοτά, όπου η εθνική συμφωνική ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.
Την Τετάρτη, 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, η κυβέρνησης της Κολομβίας προγραμματίζει ανάγνωση του μυθιστορήματος «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να τού γράψει» (1961) σε βιβλιοθήκες, πάρκα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η Κολομβία αναμένει την απόφαση της οικογένειας για τον τελικό προορισμό της τέφρας του Γκαρσία Μάρκες, η οποία είναι πιθανόν να μοιραστεί ανάμεσα στο Μεξικό και τη γενέτειρά του στην Κολομβία, το Αρακατάκα.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ