Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο άρχισαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη εισροή κινεζικών τουριστών με φόντο το ξέσπασμα και την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
Ειδικότερα, το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το οποίο είναι το πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο του κόσμου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετά από κυβερνητική οδηγία, όλοι οι επιβάτες που φτάνουν απευθείας από την Κίνα θα ελέγχονται από θερμικές κάμερες κατά την άφιξη τους.
Επίσης, η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.
Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναΐό της Κίνας.
Το Χίθρουου είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και, αν και ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ακόμη χαμηλός, τουλάχιστον 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα — σήμερα 17 πτήσεις φθάνουν στο Χίθροου από την Κίνα.
Τα νέα μέτρα για τις αφίξεις θα εφαρμοστούν μόνο σε πτήσεις από την κινεζική πόλη Βουχάν στο Χίθροου, ανέφερε το BBC. Μία πτήση αναμένεται από τη Βουχάν στις 20:30 ώρα Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Χίθροου.
«Αυτό γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι, όταν φθάνουν απευθείας πτήσεις στο Χίθρου, θα υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για να έρχονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.
Επίσης, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα, καθώς η πόλη ενίσχυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναΐου. Η Σιγκαπούρη ξεκίνησε αυτό τον μήνα να ελέγχει τους επιβάτες που φτάνουν από την κινεζική πόλη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της, μία ημέρα αφού εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου που προερχόταν από την Κίνα.
Στο μεταξύ, αρκετά ξένα ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στη χώρα ξένων τουριστών εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Οι περισσότεροι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα.
Το ταξιδιωτικό γραφείο INDPRK με έδρα την κινέζικη πόλη Νταντόνγκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την απαγόρευση προφορικά χθες Τρίτη. Η εταιρεία ενημερώθηκε ότι η απαγόρευση εισόδου τουριστών από την Κίνα θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να δημιουργηθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα, όπου πλέον οι αρχές λαμβάνουν δραστικά μέτρα.
Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας σαραντάρης, κάτοικος της Ουχάν, πόλης της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της επιδημίας. «Εμφάνισε πυρετό τη 14η Ιανουαρίου, επισκέφθηκε γιατρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκείνο το στάδιο δεν εμφάνιζε καμιά ένδειξη πνευμονίας», διευκρίνισε το υπουργείο.
Ο άνδρας αφίχθη στην Ιαπωνία τη 19η Ιανουαρίου, είδε γιατρό την επομένη, χωρίς και πάλι να διαγνωστεί πνευμονία. Αυτό συνέβη «την 22η. Νοσηλεύεται στο Τόκιο», κατά την ίδια πηγή.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως πράγματι προσβλήθηκε βγήκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Ουχάν, αρχική εστία της μόλυνσης, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Φορούσε συνεχώς μάσκα, συμπλήρωσε.
Τα πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα. Ήταν ένας τριαντάρης Ιάπωνας που είχε επισκεφθεί την Ουχάν. Πήρε εξιτήριο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες.
Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.
Χθες Τρίτη, το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.
Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια.
Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».
Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Ουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.
Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.
Εν τω μεταξύ οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.
Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά), επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Ουχάν (κεντρικά), την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σε 26 νεκρούς και 881 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.
Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους στην Κίνα, ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.
Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.
«Χθες, εντοπίστηκε πιθανός ασθενής σε τμήμα επειγόντων περιστατικών» νοσοκομείου, δήλωσε ο Δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειονομικών της κομητείας Μπράζος του ανατολικού τμήματος του Τέξας.
Ο φοιτητής παρουσιάζει «ελαφριά συμπτώματα» του κοροναϊού που επιτίθεται στο αναπνευστικό, όπως «βήχα» και «συμφόρηση», διευκρίνισε ο Ουίλκ.
Ο ασθενής, που ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 20-30 ετών, «πάει καλά» και πήγε στα επείγοντα «περισσότερο επειδή ανησυχούσε, παρά λόγω των συμπτωμάτων», ανέφερε ο Δρ. Ουίλκ.
Ο ΠΟΫ έκανε λόγο χθες Πέμπτη για κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» ως προς τη δημόσια υγεία στην Κίνα, αλλά έκρινε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κηρυχθεί «διεθνούς εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».
Άλλος ένας άνθρωπος, ένας τριαντάρης που είχε διαμείνει στην Ουχάν, νοσηλεύεται στο Έβερετ, όχι μακριά από το Σιάτλ, όπου αφίχθη τη 15η Ιανουαρίου. Ήρθε ο ίδιος σε επαφή με τις αρχές, μόλις εμφάνισε συμπτώματα τη 19η Ιανουαρίου.
Τέλος, η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης από αύριο Σάββατο σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός. Συνήθως το πάρκο Ντίσνεϊ της Σανγκάης είναι γεμάτο κόσμο στη διάρκεια των επταήμερων διακοπών για το κινεζικό νέο έτος.
Συνολικά 10 πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας έχουν αναστείλει την κυκλοφορία κάποιων μέσων μεταφοράς, σύμφωνα με την Hubei Daily.
Τα λεωφορεία στις πόλεις Τσίμπι, Σιαντάο, Ζιγιάνγκ, Κιανγιάνγκ, Σιανίνγκ, Χουανγκσί και Ένσι έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν. Στην Έζου έχει ανασταλεί και η κυκλοφορία των τρένων.
Στην πόλη Ζιγιάνγκ είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι εκτός των νοσοκομείων, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των βενζινάδικων και των φαρμακείων.
Κάποιοι διάσημοι ναοί της Κίνας επίσης έχουν κλείσει. Η Χαϊκού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν, έχει κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία.
Στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ έχει κλείσει και η Απαγορευμένη Πόλη