Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, γίνονται ενέργειες για την επικαιροποίηση και την εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης.
Ως «μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, το νομοσχέδιο της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να κατατεθεί έως την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η μεταρρύθμιση, όπως εξήγησε ο υπουργός ΠΕΚΑ, δίνει έμφαση στη μείωση των επιπέδων σχεδιασμού, στον εξορθολογισμό και στην ενοποίηση του κορμού της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, ενώ βασικό στόχο αποτελεί η ενθάρρυνση, «υπό προϋποθέσεις», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, των επενδύσεων «ώστε να επιτύχει η δημοσιονομική προσαρμογή, μέσω της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».
Ταυτόχρονα, στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε ο υπουργός, γίνονται ενέργειες για την επικαιροποίηση και την εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να γνωρίζει, εκ των προτέρων, πού πρέπει να επενδύσει σύμφωνα με τις δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτύξει.
«Η πρόκληση είναι να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ κατευθύνσεων από το κέντρο και περιφερειακού – τοπικού σχεδιασμού, μέσα σε συνθήκες (διεθνείς και εθνικές) απρόβλεπτων και απότομων μεταβολών στη ζήτηση για επενδύσεις και στην ανάδυση νέων ευκαιριών οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε.
Αναφέρθηκε δε στην κατάρτιση των ρυθμιστικών σχεδίων των μητροπολιτικών περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αποτελούν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα 20 χρόνια, και τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα περιφερειακά πλαίσια των 12 Περιφερειών της χώρας, υπογραμμίζοντας την κομβικότητα της συγκυρίας καθώς αυτά υλοποιούνται παράλληλα με την επόμενη αναπτυξιακή προγραμματική περίοδο.
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανιάτης, ήδη προετοιμάζεται η κατάρτιση ενός νέου ειδικού πλαισίου για τις ορυκτές πρώτες ύλες σε συνεργασία με τον σύνδεσμο μεταλλευτικών επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ενώ αναμένεται και η Οδηγία για τη θαλάσσια χωροταξία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ