Τα κρατικά ομόλογα ήταν το πιο σκληρό νόμισμα παγκοσμίως, αλλά η κρίση χρέους της ευρωζώνης και η θεσμική κρίση για το χρέος των ΗΠΑ φαίνεται ότι τα μετέτρεψαν σε μια βόμβα που έχει απασφαλισθεί και δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί. Αν και σήμερα αναμένεται να λήξει, έστω προσωρινά, το αμερικανικό θρίλερ, ο εναγκαλισμός των τραπεζών με κρατικά χρέη είναι πολύ επικίνδυνος.
Οι Financial Times σε ανάλυσή τους επισημαίνουν ότι τα κρατικά ομόλογα, ως ποσοστό επί των συνολικών τραπεζικών ενεργητικών της ευρωζώνης, έχουν ανέλθει στο 5,6% από 4,3% στις αρχές του 2012, σε ένα επικίνδυνο σύμπτωμα του φαύλου κύκλου στον οποίο βρίσκονται οι μεσαίες τράπεζες της περιφέρειας. Τα κρατικά ομόλογα αντιστοιχούσαν σε σχεδόν 10% των συνολικών τραπεζικών ενεργητικών της Ιταλίας στα τέλη Αυγούστου, αυξημένα κατά 6,8% σε σχέση με τις αρχές του 2012. Στην Ισπανία ο συντελεστής έχει αυξηθεί στο 9,5% από 6,3% στην ίδια περίοδο και στην Πορτογαλία στο 7,6% από 4,6%. Μεταξύ 2011 και 2012 η ΕΚΤ τροφοδότησε με 1 τρισ. δολ. το τραπεζικό σύστημα, για να αποτραπεί μια χρηματοπιστωτική κρίση. Πολλές τράπεζες που θέλησαν να κερδίσουν από εύκολο “carry trade” έλαβαν τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ και τα επένδυσαν σε υψηλότερης απόδοσης ομόλογα που εξέδιδαν οι εθνικές κυβερνήσεις.
Δεν είναι τυχαίο που τώρα όλοι τρέχουν να φτιάξουν την Τραπεζική Ένωση. Στο μεταξύ τραπεζίτες και αγορές τηρούν στάση αναμονής, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το πώς ακριβώς θα μεταχειριστεί η European Banking Authority στα stress tests των περίπου 150 τραπεζών που θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι, αυτά τα ενεργητικά κρατικών ομολόγων. Συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν τα κουρεμένα θα έχουν νέες δοκιμασίες να περάσουν…