Η σύγχρονη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από σπάνια υλικά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Γκρέιντελ, επισημαίνεται ότι ο μοντέρνος τρόπος ζωής βασίζεται σε κάποια σπάνια υλικά, με αποτέλεσμα τυχόν έλλειψή τους να απειλεί την καινοτομία.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε η πιθανότητα αντικατάστασης 62 διαφορετικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε σχέση με άλλα. Σε 12 περιπτώσεις, τα υποκατάστατα ήταν ανεπαρκή, ενώ για κανένα από τα 62 δεν βρέθηκε κάποιο σωστό υποκατάστατο.
«Είναι αναμφισβήτητο ότι η σύγχρονη ζωή εξαρτάται από τη χρήση υλικών στις τεχνολογίες. Κατά τις επόμενες δεκαετίες θα είναι πρόκληση για τους επιστήμονες η διατήρηση του υψηλού επιπέδου επιδόσεων των τεχνολογικών συσκευών, ενώ θα περιορίζεται η διαθεσιμότητα των εν λόγω υλικών», αναφέρεται στην έρευνα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το ζήτημα έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, καθώς η εξόρυξη σπανίων υλικών είναι δύσκολη και η επεξεργασία τους έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως το γεγονός ότι το 2010 η Κίνα επέβαλε περιορισμό στις εξαγωγές σπανίων γαιών. Αν και ανακοινώθηκε ότι οι λόγοι ήταν περιβαλλοντικοί, αρκετοί παρατήρησαν ότι το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αύξηση της τιμής των υλικών, ενώ παράλληλα οι κινεζικές εταιρείες αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτά σε χαμηλότερες τιμές.