Όταν φτάσεις στην ηλικία των σαράντα εκτός από γυαλιά πρεσβυωπίας μάλλον θα χρειαστείς και μικρότερο ποτήρι.
Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ επηρεάζει τoν οργανισμό των ανθρώπων περισσότερο στα 40 και τα 50 σε σχέση με το πόσο επηρέαζε στις ηλικίες των 20 και των 30. Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν αλλαγές στη σύνθεση του σώματος, την ευαισθησία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ήπατος. Παίζει επίσης ρόλο ο τρόπος ζωής. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα καθώς γερνούν, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προκύψει η δυσάρεστη εμπειρία της ανάμειξης ποτού-φαρμάκων.
«Όλοι οι παρενέργειες του αλκοόλ ενισχύονται με την ηλικία,» λέει ο Ντέιβιντ Όσλιν, καθηγητής ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Η αποχή είναι λίγο πιο δύσκολη. Οι πονοκέφαλοι είναι λίγο πιο δυνατοί».
Ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι οι άνθρωποι στα 40 τους απλώς δεν πίνουν τόσο πολύ ή τόσο συχνά όσο έπιναν στα 20 και τα 30 τους, γεγονός που μειώνει την ανοχή τους στο ποτό. «Mε την ηλικία επικεντρώνεσαι περισσότερο στην εργασία ή στην οικογένεια,” λέει ο Ρόμπερτ Παντίνα, διευθυντής του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ του Πανεπιστημίου Rutgers.
Έτσι, όταν πίνετε «μπορεί να έχετε μια πιο μειωμένη ανοχή στο αλκοόλ γιατί έχετε μειώσει την έκθεσή σας σε αυτό».
Η σύσταση του σώματος αρχίζει να αλλάζει από την ηλικία των 30. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να χάνουν μυϊκή μάζα, ενώ αυξάνεται το λίπος. Η αλκοόλη δεν διανέμεται στο λίπος. Οι άνθρωποι έχουν επίσης λιγότερο συνολικό νερό στο σώμα τους καθώς γερνούν. Έτσι, αν διαφορετικοί άνθρωποι πιούν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, τα άτομα με το περισσότερο λίπος, τη λιγότερη μυϊκή μάζα και νερό στο σώμα τους θα έχουν περισσότερο αλκοόλ να κυκλοφορεί στο αίμα τους. (Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί οι γυναίκες κάθε ηλικίας έχουν την τάση να αισθάνονται τις επιδράσεις του αλκοόλ περισσότερο από τους άνδρες.)
« Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν οριακά αφυδατωμένο οργανισμό. Έχουν μικρότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους λόγω της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης,” λέει ο Δρ. Μπλακουέλντερ. Όταν ετοιμάζονται να πιούν είναι καλό να έχουν πιεί αρκετό νερό και να έχουν φάει καλά.
Το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ μεταβολίζεται από το ήπαρ, το οποίο όμως αλλάζει όταν περάσουμε τα 50. (Μια μικρή ποσότητα μεταβολίζεται στο στομάχι και το στόμα.) Το ήπαρ μεγαλώνει καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά το όργανο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό. Μειώνεται η ροή του αίματος, όπως και ο αριθμός των ηπατοκυττάρων, των λειτουργικών κυττάρων του ήπατος, λέει ο Γκάρι Μάρει, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Μεταβολισμού και Επιπτώσεων στην Υγεία στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και Αλκοολισμού.