Γράφει η Αγγελική Μπίτη, διεθνολόγος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπό να διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκ ευρώ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενταξιακής Βοήθειας της Σερβίας, για την υποστήριξη της εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας.
Το ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα βοηθά στην κάλυψη των αναγκών των Σερβικών δήμων σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους βόρειους δήμους. Η χρηματοδότηση επικεντρώνεται στις δημοτικές υποδομές , τη δημόσια διοίκηση ,την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη ,την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους το Κόσσοβο και η Σερβία κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία αρχών που διέπουν την εξομάλυνση των σχέσεων τους, με την ευλογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ουσία μια αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από τη «μητέρα» Σερβία , σε μια ασθμαίνουσα πορεία προς την Ευρωπαϊκή «οικογένεια».
Η συμφωνία πρόβλεπε μεταξύ άλλων και την διοργάνωση των τοπικών εκλογών στο Κόσσοβο, που έλαβαν χώρα χτες 3 Νοέμβριου. Παρ’ όλη την προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσόβου ,μεγάλη ήταν η αποχή των Σέρβων στις χτεσινές δημοτικές εκλογές, εξαιτίας της αντίθεσής τους στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή του Κοσσόβου, το ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων ήταν πολύ χαμηλό. Συγκεκριμένα, μέχρι το μεσημέρι, στον δήμο Βόρεια Μιτρόβιτσα προσήλθε για να ψηφίσει μόλις το 2,9% των Σέρβων, στο Ζβέτσανε το 3,63% και στον δήμο Ζούμπιν Πότοκ το 4,55%. Οι δήμοι αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων, ο οποίος θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας στο βόρειο Κόσσοβο, σύμφωνα με την συμφωνία των Βρυξελλών.
Οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές κατήγγειλαν την κυβέρνηση του Κοσσόβου και τη διεθνή κοινότητα ότι παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά το 2000 σε ολόκληρη την περιφέρεια του Κοσσόβου ,συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών με Σερβικό πληθυσμό, δεν έλειψαν τα βίαια επεισόδια. Καθώς, σύμφωνα με τo The Guardian, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στην εθνικά διχοτομημένη πόλη Μιτρόβιτσα , κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε τρία σχολεία-εκλογικά κέντρα στη σερβική πλευρά και εκτόξευσαν δακρυγόνα και έσπασαν κάλπες.
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εκλογές διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη μεγάλου αριθμού εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διεξαχθούν ομαλά. Βέβαια, φαίνεται ότι τα γεγονότα διέψευσαν τις φιλόδοξες προσδοκίες για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, δείγμα γραφής για το ότι ο στόχος της ειρηνικής συμβίωσης Σέρβων και Αλβανών του Κοσσόβου είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.