Συνταγή από τη Λαμπρινή Μερτίρη
Για να γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο και να απολαύσουμε παρέα τον αγαπημένο μας συνδυασμό!
Υλικά για 4 άτομα:
• 1 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο.
• Λάδι για το τηγάνισμα.
Για το κουρκούτι:
• 1 κουτάκι μπύρα (εμπορίου).
•2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
•Λίγο αλάτι.
Για τη σκορδαλιά:
•5 φέτες ψωμί.
•2 σκελίδες σκόρδο( ή όσο εσείς αντέχετε και προτιμάτε).
•½ φλ. καρύδια.
•5κ.σ. ξύδι (λευκό).
•Λίγο αλάτι.
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το κουρκούτι τα ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Αφού έχουμε ξαλμυρίσει το μπακαλιάρο το κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά βουτάμε το μπακαλιάρο στο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.
Για τη σκορδαλιά: Για ευκολία χτυπάμε στο μίξερ το ψωμί που το έχουμε στραγγίξει με τα χέρια, το σκόρδο, το ξύδι, τα καρύδια και το αλάτι.
Στη συνέχεια βάζουμε λίγο λίγο το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε περίπτωση που το θέλουμε πιο παραδοσιακό μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία και στο γουδί.
ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!