Τα 8 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και τα οποία πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, αναδεικνύονται το πιο σκληρό αγκάθι στην επαφή κυβέρνησης – Τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε στους τροϊκανούς ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια, καθώς για ορισμένα ποσά που είχαν ζητηθεί από το Δημόσιο τον περασμένο Νοέμβριο ως ληξιπρόθεσμα, μπορεί να μην υπάρχουν νόμιμα παραστατικά. Η κόντρα κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους, αλλά η κατάσταση μπορεί να αμαυρώσει την «επιτυχία» του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,86 δισ. ευρώ, που παρουσίασε ο προϋπολογισμός, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,49 δισ. ευρώ, θα είναι πολύ μικρότερο στο κλείσιμο της χρονιάς. Τα 8 δισ. και η διαχείρισή τους θα προσδιορίσουν και το έλλειμμα. Το όλο μπέρδεμα θυμίζει την παραίνεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευαγγ. Βενιζέλου προς τον κ. Άσμουνσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να αποδεχθεί ένα «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών μεγεθών.
Στο 8μηνο, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ. Οι τροϊκανοί έχουν πρόβλημα με 4- 5 εγγραφές στον προϋπολογισμό, κυρίως στο σκέλος των εσόδων, αλλά και για μια δυο εγγραφές στο σκέλος των δαπανών. Μάλλον αποδέχονται την συγκράτηση της ύφεσης στο -3,9% και «ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» στον φετινό προϋπολογισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες όμως δεν βγαίνει σενάριο για τον προϋπολογισμό του 2014 και τα χρηματοδοτικά κενά. Έδειξαν πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και για την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Ενδοιασμούς έχουν και για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014, καθώς απαιτείται περαιτέρω εξέταση και στα δύο σκέλη του, το ύψος των εσόδων και την εισπραξιμότητα… Επίσης, πρέπει να αποτιμηθεί η προεργασία που έχει γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους φόρους υπέρ τρίτων.