Σε εθνική τραγωδία μεγάλων διαστάσεων εξελίσσεται ώρα με την ώρα η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της δυτικής Τουρκίας.
Όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 238, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι 120 ανθρακωρύχοι.
«Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».
«Θα ερευνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια η υπόθεση» είπε και τόνισε πως «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια». Σημείωσε ακόμη ότι «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα κάνει λόγο για 350 νεκρούς.
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως η πυρκαγιά στις υπόγειες στοές καίει ακόμα, με αποτέλεσμα οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων να λιγοστεύουν.
Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε νωρίτερα ότι «Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται». «Οδεύουμε προς τη συμφορά με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών», είπε. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.
Σύμφωνα με τις αρχές, από τους 787 εργαζόμενους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ανθρακωρυχείου την ώρα της έκρηξης και συγγενείς αναφέρουν ότι μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.
Οι σοροί των άτυχων ανθρακωρύχων μεταφέρονται σε ένα νεκροταφείο κοντά στην περιοχή του δυστυχήματος.
Νωρίτερα, η Χουριέτ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο μέσα από το ορυχείο, στο οποίο διακρίνονται οι προσπάθειες διάσωσης και οι πρώτοι ανθρώποι που απεγκλωβίστηκαν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε κήρυξη τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.
«Εξαιτίας της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών από την (Τρίτη) 13η Μαΐου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από το πρωί τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα ασθενοφόρα κυκλοφορούν γύρω από την είσοδο του ανθρακωρυχείου με βραδύτερους όμως ρυθμούς σήμερα. Από το πρωί, λιγότεροι από δέκα ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν από τις στοές, οι περισσότεροι νεκροί σκεπασμένοι με κουβέρτες. Κατά τη διέλευση των φορίων προς τα ασθενοφόρα δεκάδες χέρια απλώνονταν για να ανασηκώσουν τις κουβέρτες.
Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. Οι περισσότεροι από τους εργάτες προέρχονταν από την περιοχή της Σόμα.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στις 15:30, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις, οφείλεται σε βλάβη στο διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία.
Έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα. Ο εισαγγελέας Ντουρντού Καβάκ που πραγματοποιεί την έρευνα δήλωσε πως τα αίτια θα διαπιστωθούν κατά την έρευνα. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά την έρευνα θα εξεταστεί και το ζήτημα της παράνομης εργασίας στο ανθρακωρυχείο.
«Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πυρκαγιά οφείλεται στη βλάβη στο διανομέα και έκανε λόγο για αυστηρά μέτρα ασφάλειας που λάμβανε στο ανθρακωρυχείο. Συνδικαλιστές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε ανάφλεξη άνθρακα, ενώ καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, εργατικά συνδικάτα καταγγέλλουν την έλλειψη επαρκών ελέγχων ασφαλείας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την διεξαγωγή συζήτησης στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για τις συνθήκες ασφάλεια στα ορυχεία, την οποία ζητούσε τον Μάρτιο.
Η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK) χαρακτηρίζει το δυστύχημα “σφαγή” των εργαζομένων.
“Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί (εργασιακής) ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη”, υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κάνι Μπέκο.
Η χώρα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.
Από το 1983 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13 πολύνεκρα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία της Τουρκίας. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η έκρηξη που είχε σημειωθεί στο ανθρακωρυχείο στο Κόζλου του νομού Ζόνγκουλντακ (βορειοδυτική Τουρκία) στις 3 Μαρτίου 1992 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 263 ανθρακωρύχοι.