Αν ξεχάσετε το ασανσέρ και αρχίσετε να ανεβοκατεβαίνετε από τις σκάλες, μπορεί να σώσετε τη ζωή σας, αναφέρουν Ελβετοί ερευνητές.
Απαγορεύοντας τη χρήση των ασανσέρ αλλά και των κυλιόμενων κλιμάκων σε μια ομάδα εθελοντών, διαπίστωσαν ότι μέσα σε 12 εβδομάδες είχε βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση.
Μάλιστα, είχε ελαττωθεί το ποσοστό λίπους στο σώμα τους, είχε μειωθεί αισθητά η περίμετρος της μέσης τους και είχε πέσει η αρτηριακή τους πίεση.
Όλ’ αυτά ισοδυναμούν με μείωση κατά 15% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία…
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, οι οποίοι επιστράτευσαν 69 εργαζόμενους στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου.
Πριν από την έναρξή της, όλοι οι εθελοντές έκαναν καθιστική ζωή: ασχολούνταν με την οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα επί λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα και ανέβαιναν με τα πόδια λιγότερες από 10 σκάλες την ημέρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές ανεβοκατέβαιναν τις σκάλες με τα πόδια. Για τον καθένα από αυτούς η αλλαγή σήμαινε πως από εκεί που ανέβαιναν ή κατέβαιναν καθημερινά με τα πόδια 5 σκάλες, τις αύξησαν σε 23 (οι επιστήμονες όρισαν ως «μία σκάλα» αυτή που συνδέει δύο ορόφους).
Έπειτα από τους τρεις μήνες, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις που έδειξαν ότι είχε βελτιωθεί κατά 8,6% η πνευμονική ικανότητά τους, είχε μειωθεί κατά 2,3% η διαστολική αρτηριακή πίεσή τους (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση) και είχαν ελαττωθεί κατά 3,9% τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης τους.
Μειώσεις υπήρξαν επίσης στο σωματικό βάρος (κατά 0,7%), στο σωματικό λίπος (κατά 1,7%) και στην περίμετρο της μέσης τους (κατά 1,8%).
Όλες αυτές οι βελτιώσεις μαζί σημαίνουν «πως μειώθηκαν κατά 15% οι πιθανότητές τους να πεθάνουν νέοι», είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, λιγότεροι από τους μισούς υγιείς Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμορφώνονται προς τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία και ασχολούνται με μέτριας έντασης αεροβική δραστηριότητα επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
«Επειδή οι περισσότεροι ενήλικες περνούν τις μισές από τις ώρες που περπατούν στη δουλειά τους, οι εργασιακοί χώροι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να ενθαρρυνθεί η φυσική δραστηριότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φιλίπ Μέγιερ.
Ωστόσο, «τα ευρήματά μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες, μεγαλύτερες μελέτες», πρόσθεσε.