Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο Ενέργειας όπως την περιέγραψε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε την κατάρτιση Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών και μίλησε για στοχευμένη και ποσοτικοποιημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, η οποία θα επιταχυνθεί και από τη δρομολογημένη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, για την κατασκευή του οποίου υποβλήθηκαν στον ΑΔΜΗΕ προτάσεις από 10 ελληνικές και ξένες εταιρίες. Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, η Siemens, τα Ελληνικά Καλώδια κ.ά.
Πέραν του συγκεκριμένου έργου το οποίο χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας είναι ενταγμένη επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Τέλος στον μακρόχρονο ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μανιάτης στο έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής γέφυρας Ασίας – Ευρώπης, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, έργο προϋπολογισμού 3,5 δις ευρώ που αναμένεται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη με Ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ήδη ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος και καταδεικνύει το πολιτικό σκεπτικό αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των διασυνοριακών συνεργασιών.