Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Παράταση για μετά τις εκλογές φαίνεται ότι παίρνει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα η οποία ενώ αναμενόταν στα τέλη Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι παίρνει παράταση.
Πάντως, πολλοί στη κυβέρνηση βλέπουν με “καλό μάτι” αυτή τη καθυστέρηση, θέλοντας το θέμα να μετατεθεί για μετά τις εκλογές του Μαίου καθώς, ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις απο την αξιωματική αντιπολίτευση που αναμένεται να κορυφωθούν κατά την προεκλογική περίοδο.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν νέα προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ το ίδιο δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει η Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας που ζητεί την δημοτικοποίηση της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, στο ΤΑΙΠΕΔ αναζητούν τον τρόπο για να ξεπεράσουν τον ενδεχόμενο σκόπελο του ΣτΕ, το οποίο στην αρχική του εισήγηση, ουσιαστικά άναψε “κόκκινο φως” στην επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης, τονίζοντας ότι “το νερό ειναι δημόσιο αγαθό το οποίο δεν μπορεί να πωληθεί”. Ωστόσο, αναμένουν ότι το ΣτΕ θα δεχτεί ότι ειναι δυνατή η ιδιωτικοποίηση της παροχής υπηρεσιών νερού, κάτι που οδηγεί σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση για προώθηση με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο τομέα παροχής υπηρεσιών με παράλληλη μεταβίβαση ενός μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου των δυο εταιρειών.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στάση που θα κρατήσει η Τρόικα καθώς η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση ενώ τα έσοδα από την πώληση των δύο εταιρειών ύδρευσης περιλαμβάνονται στο συνολικό κονδύλι των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, του προϋπολογισμού 2014. Τυχόν αλλαγή θα οδηγήσει αυτόματα σε απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.