Τα εγχώρια και διεθνή μέσα έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώντας τις διαδηλώσεις στο Μισούρι, που ακολούθησαν τη δολοφονία του άοπλου εφήβου Μάικ Μπράουν. Οι ταραχές στο Φέργκιουσον, έρχονται να προστεθούν σε ένα κυριολεκτικά φλεγόμενο 2014. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει αστικές και αγροτικές περιοχές, από το Κίεβο μέχρι την Αγκυρα και το Καράκας να γίνονται επίκεντρο των διεθνών ειδήσεων, με διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, οικονομίες χάους, και καταχρήσεις εξουσίας.
Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ταραχές που έγιναν μέσα στο 2014 και συγκλόνισαν τον κόσμο, όπως δημοσιεύθηκαν από την ιστοσελίδα iefimerida.gr:
Ουκρανία
Η Ουκρανία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, και η γεωγραφία της προδιαθέτει την ντετερμινιστική πολιτιστική της ταυτότητα. Η ανατολή είναι κατά κύριο λόγο φιλορωσική, με τη δυτική να προσπαθεί να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ισραήλ – Γάζα
Δεδομένου ότι η τρέχουσα κρίση στη Γάζα στοιχίζει αμέτρητες ζωές Παλαιστινίων αμάχων από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας, οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο νιώθουν το αντίκτυπο. Τον Ιούλιο, ο αντισημιτισμός ξέσπασε στη Γαλλία. Διαδηλωτές στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή Barbès έβαλαν φωτιά σε μια ισραηλινή σημαία και έσπασαν καταστήματα. Στη συνέχεια η βία εξαπλώθηκε στα προάστια του Παρισιού, όπου οι διαδηλωτές έριχναν βόμβες μολότοφ σε συναγωγές και έκαιγαν καταστήματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι πράξεις των μουσουλμάνων έναντι των Εβραίων έρχονται σε μια στιγμή που η Γαλλία και, ευρύτερα, η Ευρώπη βιώνουν μια αναβίωση των πολιτισμικά συντηρητικών και αντι-μεταναστευτικών πολιτικών ηγετών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να θέτουν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση των θρησκευτικών μειονοτήτων ως «ξένους».
Βιετνάμ
Στην απέναντι πλευρά του κόσμου, οι Βιετναμέζοι έχουν βγει στους δρόμους με αφορμή μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Ο εχθρός; η Κίνα. Σε μία από τις πλέον θανατηφόρες συγκρούσεις από το 1979, οι ταραξίες κατέκλυσαν τα χαλυβουργεία, έκαψαν πολλά βιομηχανικά κτίρια και εργοστάσια και επιτέθηκαν στην αστυνομία, κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης για την εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Κίνας σε ένα μέρος της Νότιας Θάλασσας που διεκδικεί το Βιετνάμ.
Βενεζουέλα
Μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, τον Απρίλιο του 2013, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κρατούσε τα ηνία του μέλλοντος της Βενεζουέλας, ωστόσο δε τα καταφέρνει και τόσο καλά. Συγκεκριμένα, από την ανάληψη των καθηκόντων του, η Βενεζουέλα έχει δει μια τεράστια αύξηση στην υποτίμηση του νομίσματος, τον πληθωρισμό και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σε σημείο που η Moody και Standard and Poor μείωσαν την αξιολόγηση των ομολόγων της Βενεζουέλας σε επίπεδο «junk» (σκουπίδι)
Ξεκινώντας το Φεβρουάριο, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Λεοπόλντ Λόπεζ, κατηγορούνται για δολοφονίες και τρομοκρατία, όταν άνοιξαν πυρ σε μη κυβερνητική οργάνωση στο Καράκας.
Τουρκία
Η Τουρκία είναι υπερήφανη για τη δημοκρατική εκκοσμίκευση της, έτσι ώστε όταν ο πρόεδρος Ερντογάν φάνηκε να ροκανίζει την εικόνα της δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους οι διαδηλωτές αντέδρασαν βίαια.