Δεκαπέντε μέρες έχει η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να πάρει την δόση του 1 δις ευρώ από την Τρόικα που έρχεται αγριεμένη στο τέλος του μηνός. Ο Άσμουνσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν σαφής και αυστηρός στη συνεδρίαση του Eurogroup: η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι απαιτείται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, δηλαδή: 1) να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό των 5-6 δις ευρώ που υπάρχει για το 2014, που σημαίνει λήψη πρόσθετων μέτρων το 2014, για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ. 2) απέκλεισε τη μετακύλιση ομολόγων της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος (ANFAs) γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με απευθείας χρηματοδότηση κράτους από την ΕΚΤ ή τράπεζες της Ευρωζώνης, που απαγορεύεται. 3) το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.
Και επειδή το σενάριο όχι άλλα οριζόντια μέτρα έχει παίξει και μάλλον είναι στον αέρα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι είναι «δύσκολη υπόθεση» η ελληνική και πως θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα την αξιολόγηση της τρόικας. Για το χρηματοδοτικό κενό ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Τελικά, φαίνεται πως η τρόικα θα συμβιβαστεί με πρόσθετα διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014 η τρόικα, λόγω προεξοφλούμενων υπερβάσεων στις κοινωνικές δαπάνες, υστέρησης στα προσδοκώμενα οφέλη από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και της χαμηλής εισπραξιμότητας του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι» των ακινήτων.
Ο Γιαν. Στουρνάρας διακήρυττε βγαίνοντας από το Eurogroup «ούτε νέο δάνειο, ούτε νέα μέτρα», όμως θα πρέπει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει πίσω, δηλαδή απολύσεις, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Λάρκο, ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.
Το Eurogroup τοποθέτησε μεταξύ 10.5 και 10.8 δισεκατομμυρίων ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από τα μέσα του 2014 μέχρι το 2016. Αυτό θα είναι και το 3ο πακέτο που θα συνοδευτεί από το 3ο Μνημόνιο.