Αναδημοσίευση από το fortuno.gr
Γράφει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος
Follow @serkot65
Στα μέσα Μαϊου και στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης που είχε διοργανώσει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον τουρισμό, ο πρόεδρος του τελευταίου είχε βάλει “στοίχημα” με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προεξοφλήσει αύξηση 10% τουλάχιστον της τουριστικής κίνησης, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διαμαρτυρόμενος για την αύξηση του ΦΠΑ, είχε πει πως ελπίζει να χάσει το “στοίχημα”, όμως δεν προέβλεπε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν τόσο θετικά.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η γενικευμένη ανασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ καθώς και το προσφυγικό φαίνεται πως επηρεάζουν τελικά και τον ελληνικό τουρισμό. Προφανώς όχι στην έκταση που συνέβη αυτό στην Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που είδαν το τουριστικό τους προϊόν σχεδόν να καταστρέφεται. Όμως τα μηνύματα είναι αμφίσημα.
Ο Ιούλιος αποδείχθηκε ένας πολύ καλός μήνας και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (συνήθως από τουρίστες που είχαν κλείσει “πακέτα” διακοπών σε χώρες που συγκαταλέγονται πλέον στις ζώνες υψηλού κινδύνου λόγω τρομοκρατίας) σώζουν την κατάσταση. Όμως το γενικό αποτέλεσμα, λένε οι ξενοδόχοι, ίσως να μην είναι τόσο θετικό όσο προέβλεπαν στις αρχές της χρονιάς.
Το στοίχημα Τσίπρα
«Ο τουρισμός δεν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου αναφέρουν αύξηση 10% των επισκεπτών στο α’ τετράμηνο. Σας καλώ μάλιστα να βάλουμε ένα στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά φέτος και είμαι βέβαιος πως θα χαρείτε πολύ να το χάσετε», είχε πει ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.
Η απάντηση Ανδρεάδη
«Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για δείπνο με θέα Ακρόπολη, εάν υπάρξει νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2016, ισχύει. Θα κάνω ότι μπορώ για να το χάσω» απάντησε ο Ανδρέας Ανδρεάδης μέσω του λογαριασμού του στο twitter.
Ποια είναι η κατάσταση
Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής φαίνεται να σώζουν την κατάσταση στις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου δημιουργώντας αισιοδοξία πως το 2016 μπορεί να κλείσει με θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και βάσει των μέχρι τώρα διαθέσιμων στοιχείων των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο 9,1% ή περίπου 276.000 περισσότερες αφίξεις στο σύνολο της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα περίπου 3,3 εκατ. αφίξεις. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο 1,6% ή περίπου 30.000 περισσότερες αφίξεις (1,9εκατ. συνολικά).
Στο 7μηνο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 6,4% ή κατά 556.000 στο σύνολο της χώρας (άνω των 9,2εκατ) και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας την ίδια περίοδο είχαμε πτώση κατά 4,8% ή περίπου 307.000 αφίξεις (συνολικά 6 εκατ. αφίξεις) σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.
Κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,8%, 13,3% και 8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν επίσης θετικό πρόσημο κατά 10% και 11,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη παρουσίασαν πτώση κατά 13%, 16,3% και 62% αντίστοιχα. Είναι προφανές πως τα τρία αυτά νησιά βιώνουν τις συνέπειες του προσφυγικού.
Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις τον ίδιο μήνα το τριεθνές σημείο εισόδου, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία «είδαν» αύξηση 26,8%, 3,8%, 3,7% και 46,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΠΓΔΜ κατέγραψε μείωση κατά 7,2%.
Σε επίπεδο επταμήνου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έκλεισαν με πρόσθετες αφίξεις της τάξεως του 6,4% (556.000 περισσότερες αφίξεις), στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο επτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση κατά 4,8% (307.000 λιγότερες αφίξεις) συγκριτικά με την ίδια χρονική περίοδο του 2015.
Τι λέει ο ΣΕΤΕ
Όπως σχολιάζει ο ΣΕΤΕ, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν «ότι η τουριστική περίοδος που διανύουμε παραμένει ρευστή. Η ισχυροποίηση του ρεύματος “last minute”, δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων κατά 6%, όμως στη παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των εσόδων. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι η ανωτέρω αναφερόμενη αύξηση δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών».