Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
«Βουνό» από εμπόδια συναντά το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων και έτσι αυτός και η κυβέρνησή του να επιβιώσουν πολιτικά. Το «χτύπημα» του Γεργκ Άσμουσεν στην κυβέρνηση (ο οποίος μίλησε για δημοσιονομικό κενό το 2014 που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα) ήταν το πιο ηχηρό «χαστούκι» στα κυβερνητικά σχέδια, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογα «χτυπήματα» από πολλούς αξιωματούχους από την πλευρά των δανειστών (ΔΝΤ, Ρέγκλινγκ κ.λπ.).
Την κυβερνητική ταραχή υποδηλώνει πολύ εύγλωττα το γεγονός ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς πέρασαν από το προεδρικό μέγαρο, σε μια εμφανή προσπάθεια «δραματοποίησης» της κατάστασης και διατήρησης του σκηνικού «αντιπαράθεσης» με την τρόικα στη βάση της γραμμής «Όχι νέα (οριζόντια) μέτρα».
Τόσο ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του όσο και ο κ. Βενιζέλος θεωρούν το ζήτημα της λήψης νέων μέτρων οριακή πολιτική μάχη για την επιβίωση της κυβέρνησης. Όχι μόνο γιατί έχουν δεσμευτεί στη «διαβεβαίωση» ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα (οριζόντια) μέτρα και άρα θα βρεθούν πολιτικά εκτεθειμένοι, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλουν να συρθούν σε μια πολιτική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές – ευρωεκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2014 που θα σημάνει πιθανότατα και το πολιτικό τους τέλος. Για τον κ. Βενιζέλο, ο κίνδυνος είναι να καταγραφεί και επίσημα στην κάλπη η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ σε οριακά ποσοστά, γεγονός που όχι μόνο θα έχει διαλυτικές συνέπειες για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα αλλά και θα αμφισβητήσει ευθέως τη δική του ηγεσία. Για τον κ. Σαμαρά, ο κίνδυνος είναι να αποδειχτεί ένας ακόμη αναλώσιμος μνημονιακός πρωθυπουργός, με αποστολή να βγάλει τη «βρόμικη δουλειά» και ύστερα να παραμεριστεί…
Ο «υπαρξιακός» χαρακτήρας της μάχης Σαμαρά – Βενιζέλου υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι η επιχείρηση «εξάρθρωσης» της Χρυσής Αυγής δεν άρκεσε για να πάρει δημοσκοπικά «κεφάλι» η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα οι ελπίδες ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθεί ένα «θεσμικό» φασίζον ακροδεξιό κόμμα κατάλληλο για κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ μάλλον εξανεμίζονται.
Στερημένη από μνημονιακές εφεδρείες και με το απειλητικό ορόσημο των διπλών εκλογών της άνοιξης να είναι πολύ κοντά, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια αγωνιώδη διαπραγμάτευση με στόχο να αποφευχθεί η επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων. Όταν λέει οριζόντια μέτρα, η κυβέρνηση εννοεί κυρίως μέτρα περικοπής μισθών στο δημόσιο τομέα και κύριων συντάξεων.
Σε αυτόν τον τομέα, η τρόικα αποχώρησε πρόσφατα αφήνοντας την ενοχλητική «παρακαταθήκη» για δημοσιονομικό κενό 1,5 δισ. ευρώ κυρίως στον τομέα του ασφαλιστικού. Ο Γεργκ Άσμουσεν μίλησε χθες για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ. Τέτοιου ύψους κενό δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τη δραστική περικοπή των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων – θα χρειαστεί οριζόντια μείωση των κύριων συντάξεων… Και επειδή πιθανότατα ούτε αυτό θα είναι αρκετό, θα χρειαστεί επιπλέον και νέα οριζόντια μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα…
Γι’ αυτό, ο κ. Στουρνάρας, που υποδέχεται στην Αθήνα τον επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) κ. Thomas Wieser διαπραγματεύεται απεγνωσμένα τη μείωση των προβλέψεων για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 από τα 2 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως εκτιμά η κυβέρνηση μπορεί να καλυφθεί με μη οριζόντιες περικοπές…
Είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά κρίσιμων μαχών στον πόλεμο επιβίωσης που δίνει η δικομματική κυβέρνηση και οι ηγέτες της. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι κ. Σαμαράς – Βενιζέλος αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειές τους για αποφυγή των οριζόντιων μέτρων. Θα επιμείνουν στην «κόντρα» διακινδυνεύοντας οριακές καταστάσεις με την τρόικα; Ο χρόνος θα δείξει…