Τις ισορροπίες μέσα στην παράταξη του προσπαθεί να κρατήσει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να τροποποιεί το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί στις ομιλίες του, με στόχο να παραμείνουν άπαντες στο κόμμα ευχαριστημένοι. Είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει διαφορετικές πολιτικές τάσεις, που κυμαίνονται ανάμεσα σε μετριοπαθείς και ριζοσπαστικές θέσεις.
Η πολυφωνία και η πολυμορφία του ΣΥΡΙΖΑ συχνά δημιουργούν εντάσεις και τριγμούς μέσα στο εσωτερικό του κόμματος, ειδικότερα ανάμεσα στις συνιστώσες. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη της Κουμουνδούρου τοποθετούνται με διαφορετικό (και πολλές φορές αντικρουόμενο) λόγο, σε διάφορα ζητήματα. Η σύγχυση που δημιουργείται, στοιχίζει σε αξιοπιστία και σταθερότητα, αφού συχνά το κόμμα παρουσιάζεται δίχως σύμπνοια και ξεκάθαρη θέση σε φλέγοντα ζητήματα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο επισημαίνει η εφημερίδα «Δημοκρατία», είναι η αντικατάσταση του όρου “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας” με τη νέα, προσαρμοσμένη στα μέτρα των ριζοσπαστικών συνιστωσών, φράση “κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας”. Όπως και να το κάνουμε, το να είναι άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι, είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο.
Σε μια άλλη περίσταση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε τη φράση “πολιτική αλλαγή”, δανεισμένη από προεκλογικές εκστρατείες του παρελθόντος. Η στροφή αυτή στα επικοινωνιακά ζητήματα αποσκοπεί στο να χτίσει ένα νέο, ισχυρότερο προφίλ;
Ερωτηματικό παραμένει όμως το πως θα συνεχιστεί η διαχείριση των εσωτερικών ζητημάτων, ώστε να περνάει προς τα έξω μια «συμπαγής» εικόνα κόμματος, το οποίο διατηρεί τη συνοχή του και μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.